Αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, τα πρόσφατα μοντέλα ρολογιών και τα vintage ρολόγια. Επειδή η αγορά vintage ρολογιών απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση, στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε σε ρολόγια που είναι από το 1990 και μετά. Η αγορά ενός μεταχειρισμένου ρολογιού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, μπορείτε να αποκτήσετε ένα καλό και ακριβό ρολόι σε πολύ καλύτερη τιμή από την αρχική. Επιπλέον, υπάρχουν μοντέλα που δεν κυκλοφορούν πια, οπότε η μόνη δυνατότητα να τα βρείτε είναι μεταχειρισμένα.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε στην αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών, ώστε να είναι η ιδανική και πιθανώς να σας προσφέρει και απόσβεση σε μερικά χρόνια;

Κουτί και χαρτιά

 

Εάν ένα ρολόι είναι 30 ή 40 ετών, είναι πολύ πιθανό ότι το αρχικό κουτί και τα εγχειρίδιά του δεν υπάρχουν πια. Όμως, για νεότερα ρολόγια, το να μην υπάρχουν τα πιστοποιητικά είναι αρκετά ύποπτο και οπωσδήποτε μειώνει κατά πολύ την τιμή που θα πρέπει να δώσετε για το ρολόι. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε όχι μόνο ότι το ρολόι είναι γνήσιο αλλά και ότι είναι όντως της ηλικίας που διατείνεται ο πωλητής.

 

Ενεχυροδανειστήριο.gr - Ρολόι Rolex

 

Ιστορικό επισκευών και service

Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό αν το ρολόι είναι μόλις ενός ή δύο ετών, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε σε παλαιότερα ρολόγια τι συντήρηση τους έχει γίνει. Εάν δεν υπάρχει το έγγραφο για τις συντηρήσεις, υποθέστε ότι στο ρολόι δεν έχει γίνει ποτέ service, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε επιπλέον το κόστος για service σε εξουσιοδοτημένο ωρολογοποιό.

 

Γρατσουνιές και βαθουλώματα

Ακόμα κι αν κοστίζει 100.000€, ένα ρολόι χειρός προορίζεται για τον καρπό και λογικό είναι να φοριέται αν όχι σε καθημερινή χρήση, σίγουρα πάντως συχνά. Δεν είναι κάθε ρολόι κατάλληλο για καθημερινή χρήση, αλλά είναι κρίμα να βλέπουμε μερικά από αυτά τα υπέροχα ακριβά ρολόγια να εξαφανίζονται σε συλλογές που δεν βλέπουν ποτέ φως της ημέρας. Φυσικά, ένα ρολόι που έχει φορεθεί θα έχει κάποιες γρατσουνιές. Αν, όμως, το ρολόι έχει βαθιές γρατσουνιές και βαθουλώματα, ίσως αυτό να δείχνει ότι έχει υποστεί κάποιο σημαντικό ατύχημα που ενδέχεται να το έχει βλάψει. Συχνά, οι ζημιές είναι βαθύτερες από αυτές που είναι ορατές στην επιφάνεια. Μεγάλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και πιθανές διαβρώσεις στην απρόσκοπτη μηχανική λειτουργία του ρολογιού.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ρολόι Σε Κουτί

 

Από πού μπορώ να αγοράσω μεταχειρισμένο ρολόι;

Μεγάλο ρόλο παίζει, βέβαια, και το μέρος, από όπου θα αγοράσετε το ρολόι. Στο internet, υπάρχουν πολλά ψηφιακά καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα ρολόγια και κοσμήματα, όμως συχνά είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο απλός αγοραστής τι είναι γνήσιο και τι όχι. Ορισμένα κοσμηματοπωλεία πωλούν μεταχειρισμένα ρολόγια, όμως συνήθως τα κοστολογούν πολύ ακριβά. Η πιο απλή λύση είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ενεχυροδανειστήριο, που ασχολείται με την πώληση μεταχειρισμένων ρολογιών όπου θα βρείτε πολλά μοντέλα σε χαμηλές τιμές. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, ώστε να κάνετε τη συναλλαγή με κάποιο ενεχυροδανειστήριο που σέβεται τους πελάτες του και λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία.