Αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο: Τι να προσέξετε στην αγορά τους

Η εύρεση του καταλληλότερου παπουτσιού για τρέξιμο ανάμεσα στις πολλές επιλογές που θα βρείτε στην αγορά δεν είναι πάντα εύκολη. Για να διασφαλίσετε ότι το ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο είναι το κατάλληλο για εσάς και σας προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεστε στη διάρκεια της απαιτητικής προπόνησης του jogging, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι σας ταιριάζει σωστά από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να σας βοηθήσουμε να μάθετε τι πρέπει ακριβώς να προσέξετε.

Σταθερότητα

Τα γνωστά brands παπουτσιών jogging χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες, για να κρατήσουν σταθερό το πόδι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στους ανθρώπους, των οποίων το πέλμα παρουσιάζει κάποια ανωμαλία στη βάδιση, όπως κλίση προς τα εμπρός ή προς τα μέσα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται απλώς ένα σταθερό παπούτσι, ενώ για τη διόρθωση της βάδισης μπορούν να διαλέξουν έναν ειδικό πάτο με βάση το πελματογράφημα. Συνεπώς, σας προτείνουμε να ψάξετε ένα ζευγάρι παπούτσια που θα επιτρέπει στο πόδι σας να κινείται άνετα και να απολαμβάνει επαρκή στήριξη.

Απορρόφηση κραδασμών

Στα αθλητικά παπούτσια και ειδικά στα παπούτσια για τρέξιμο, υπάρχει ένα αφαιρούμενο μαξιλάρι αφρού που απορροφά τους κραδασμούς και αγκαλιάζει αρμονικά το περίγραμμα του πέλματος. Αυτός ο πάτος είναι που δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό άνεσης στα παπούτσια και ένα από τα μέρη που παλιώνουν πρώτα μετά από κάποια χιλιόμετρα τρεξίματος, οπότε απαιτείται αντικατάσταση των παπουτσιών. Καλό είναι να δοκιμάσετε το πώς ο πάτος αυτός προσαρμόζεται στο πέλμα σας και αν σας παρέχει την ομοιόμορφη πίεση που είναι απαραίτητη στα παπούτσια jogging.

Μέγεθος

Το μέγεθος είναι κομβικής σημασίας σε όλα τα αθλητικά παπούτσια και πόσο μάλλον στα παπούτσια τρεξίματος, τα οποία προφυλάσσουν το πόδι από μεγάλη επιβάρυνση. Αν αγοράζετε αθλητικά παπούτσια από φυσικό κατάστημα, τότε θα πρέπει να τα δοκιμάσετε το πρωί, όταν τα πόδια δεν είναι πρησμένα. Αν ενδιαφέρεστε για αθλητικά παπούτσια online, τότε θα πρέπει να μετρήσετε με ακρίβεια το πέλμα σας και ύστερα να συμβουλευθείτε τον οδηγό μεγεθών, για να αγοράσετε το κατάλληλο μοντέλο. Για να κάνετε σωστά τη μέτρηση, ένα απλό κόλπο είναι να πατήσετε πάνω σε ένα χαρτί και να σημειώσετε με μολύβι τα σημεία της φτέρνας και του μεγάλου δαχτύλου και έπειτα να μετρήσετε με έναν χάρακα την απόσταση σε εκατοστά.

Οπωσδήποτε, το παπούτσι δεν πρέπει να είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό, διότι όχι μόνο θα είναι άβολο, αλλά θα παρέχει μικρότερο βαθμό στήριξης και προστασίας. Μια πρακτική συμβουλή είναι το πόδι μέσα στο παπούτσι να είναι μεν ακίνητο, αλλά να μπορούν τα δάχτυλα να κινηθούν σαν να παίζουν πιάνο.

Τύπος τρεξίματος

Τέλος, θυμηθείτε ότι τα αθλητικά παπούτσια δεν διακρίνονται μόνο ως προς το άθλημα, δηλαδή αν είναι παπούτσια ποδοσφαίρου, jogging ή μπάσκετ. Ακόμα και αν πρόκειται ειδικά για παπούτσια τρεξίματος, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο τρέξιμο σε σκληρή ή ανώμαλη επιφάνεια, για σπριντ ή μαραθώνιο. Συνεπώς, πρέπει και αυτό να το λάβετε υπόψη.

Ευχαριστούμε το Sportspoint για τις πολύτιμες συμβουλές.