Ανακαίνιση σπιτιού: Με ποια σειρά πρέπει να γίνονται όλα τα βήματα

Σε μια ανακαίνιση σπιτιού, είναι πολλές οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Από τον σχεδιασμό μέχρι κάθε επιμέρους εργασία, είναι τόσα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μέχρι να φτιαχτεί το σπίτι των ονείρων σας που είναι λογικό να σας πιάνει πανικός και μόνο στην ιδέα.

Ο πανικός, όμως, μπορεί να αποφευχθεί με τον σωστό σχεδιασμό. Αν ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να γίνει, με ποια διάρκεια και με ποια σειρά θα σας γλιτώσει πολύ άγχος αλλά και λάθη. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε παρακάτω όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και μάλιστα με τη σωστή σειρά, ώστε να έχετε μια πλήρη εποπτεία και να αποφασίσετε να κάνετε ένα βήμα που θα σας αλλάξει τη ζωή.

Δύο γυναικές που συζητούν

  1. Καθορίστε τις ανάγκες σας. Τι θα περιλαμβάνει η ανακαίνιση σε κάθε δωμάτιο και σε ποια έκταση;
  2. Βρείτε το budget σας. Αυτό πηγαίνει χέρι χέρι με το πρώτο βήμα, καθώς οι ανάγκες της ανακαίνισης καθορίζονται και από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Για το budget θα πρέπει να λάβετε υπόψη ένα επιπλέον 10-20% για τυχόν απρόοπτα.
  3. Αποφασίστε τι μπορείτε να κάνετε DIY. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που θα μπορούσατε να τις κάνετε μόνοι σας και έτσι να μειώσετε το budget σας. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, το βάψιμο των τοίχων, το τρίψιμο των δαπέδων και η αφαίρεση των επίπλων στην κουζίνα. Αντίθετα, υποχρεωτικά πρέπει να αναλάβουν επαγγελματίες τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, αλλά και το γκρέμισμα τοίχων.
  4. Επιλέξτε τον εργολάβο που θα  αναλάβει την ανακαίνιση. Και υπογράψτε συμβόλαιο, ιδανικά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς δυνατότητα καθυστέρησης.
  5. Αφαιρέστε και γκρεμίστε ό,τι χρειάζεται, όπως παλιά έπιπλα και είδη υγιεινής, ντουλάπια κουζίνας, γυψοσανίδες και τοίχους. Έτσι, θα φύγουν μαζί όλα τα μπάζα και δεν θα χρειαστεί να γίνει παραπάνω από δύο φορές η μεταφορά τους εκτός σπιτιού.
  6. Σε επόμενο στάδιο γίνονται όλες οι εγκαταστάσεις, όπως οι ηλεκτρολογικές, οι υδραυλικές και οι εγκαταστάσεις του air condition.
  7. Αφού ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις, γίνονται τυχόν παρεμβάσεις στους τοίχους, όπως μόνωση, στοκάρισμα κλπ. Έπειτα, ακολουθεί το βάψιμο των τοίχων και η τοποθέτηση των πλακιδίων σε κουζίνα και μπάνιο.
  8. Στη συνέχεια, τοποθετούνται τα εντοιχισμένα έπιπλα και είδη υγιεινής, καθώς και τα παράθυρα και οι πόρτες.
  9. Η αλλαγή του δαπέδου είναι ένα στάδιο που δεν γίνεται πάντα στο ίδιο χρονικό σημείο. Πάντως, είναι προτιμότερο να γίνεται τελευταίο, έτσι ώστε το καινούριο δάπεδο να προφυλαχθεί από ζημιές, γρατζουνιές και υγρασίες κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συζητήσετε εκτενώς με τον επαγγελματία που θα αναλάβει την ανακαίνιση το ακριβές πλάνο και τη διάρκεια κάθε βήματος, ώστε να γνωρίζετε ότι θα γίνουν on time.

Ευχαριστούμε την ομάδα της chromadecor.gr για τις χρήσιμες οδηγίες για την ανακαίνιση σπιτιού.