Ανακαλύψτε πως να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα πλατό στην επαγγελματική κουζίνα

Τα πλατό είναι εξαιρετικά εργαλεία για κάθε επαγγελματική κουζίνα, είτε προσφέρετε πιάτα υψηλής γαστρονομίας, είτε απλά, καθημερινά φαγητά στους πελάτες σας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα πλατό είναι οι σταρ κάθε κουζίνας εστιατορίου και γι αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάτε σε πολύ καλή κατάσταση.

Κάθε πλατό πριν ξεκινήσετε να το λειτουργείτε χρειάζεται μια προεργασία, κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει και στη μετέπειτα συντήρηση και τον καθαρισμό του. Ουσιαστικά, δημιουργώντας αυτή τη στρώση με την προεργασία θα καταφέρετε να μην κολλούν τα τρόφιμα στην επιφάνεια του και έτσι δε θα χρειαστεί να ξύνετε με τις ώρες για να απομακρύνετε τα κατάλοιπα. Ωστόσο, κάθε σεφ έχει τον δικό του τρόπο διαχείρισης πλατό ανάλογα με το τι τον εξυπηρετεί με βάση τη χρήση του.

πλατό επαγγελματικό

Πώς θα καταλάβω αν το πλατό χρειάζεται καθάρισμα;

Για να βεβαιωθείτε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να καθαρίσετε το πλατό σας πρέπει να προσέξετε και να εντοπίσετε τα εξής στοιχεία:

 • Το φαγητό κολλάει στην επιφάνεια
 • Το φαγητό δε μαγειρεύεται ομοιόμορφα
 • Υπάρχει μεταφορά γεύσεων στα τρόφιμα που ψήνετε
 • Βλέπετε υπολείμματα λίπους στην επιφάνεια
 • Παρατηρείτε πως καμμένα κομμάτια φαγητού ή λίπη μεταφέρονται στα φαγητά που ψήνετε

Το υλικό κατασκευής της επιφάνειας του πλατό καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα το καθαρίσετε

Τα περισσότερα πλατό είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ άλλα από χρώμιο. Ανάλογα με τον τύπο πλατό που έχετε θα προχωρήσετε στον καθαρισμό του. Για παράδειγμα, τα πλατό από χρώμιο απαγορεύεται να τα ξύσετε με τραχιά αντικείμενα. Αν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή συντήρηση, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του εξαρτήματος.

Τι θα χρειαστείτε για τον καθαρισμό του πλατό

Για να προχωρήσετε στον καθαρισμό της επιφάνειας του πλατό πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τα παρακάτω αντικείμενα:

 • Συρμάτινη βούρτσα
 • Σφουγγάρι
 • Σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
 • Καθαριστικό για ανοξείδωτες επιφάνειες
 • Πανί
 • Ζεστό νερό

Πως να καθαρίσετε ένα πλατό από ανοξείδωτο ατσάλι

Όσο το πλατό είναι ζεστό ξύστε την επιφάνεια για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών που έχουν μαζευτεί στην επιφάνεια. Έπειτα, ρίξτε ζεστό νερό στην επιφάνεια και αφήστε το να “βράσει” πάνω από τα υπόλοιπα υπολείμματα και λίπη. Προσέξτε μη σας κάψει ο ατμός που θα βγει από αυτή τη διαδικασία. Τρίψτε με τη συρμάτινη βούρτσα ή το σφουγγάρι προσεκτικά, ξεπλύνετε και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Πως να καθαρίσετε ένα πλατό από χρώμιο

Παρόμοια με το πλατό από ανοξείδωτο ατσάλι, θα πρέπει να το καθαρίσετε όσο είναι ζεστή η επιφάνεια του. Απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών και λίπους με ειδική σπάτουλα χωρίς γωνίες ή τραχιά επιφάνεια για να μη γρατζουνίσετε την επιφάνεια. Ρίξτε ζεστό νερό και καθαρίστε με ένα μαλακό σφουγγάρι, όχι με σύρμα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται μέχρι να απομακρυνθεί όλη η βρωμιά. Αφήστε το νερό να εξατμιστεί και σκουπίστε με ένα πανί. Έπειτα, μπορείτε να περάσετε ένα λεπτό στρώμα λαδιού, αφήστε το να κάψει, και μετά σκουπίστε με ένα άλλο πανί.