Ανατομικά ή ορθοπεδικά στρώματα; Ποιο στρώμα είναι κατάλληλο για εσάς!

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε στρώμα για το κρεβάτι σας, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε πελαγώσει με όλες τις επιλογές που έχετε. Τα χαρακτηριστικά των στρωμάτων είναι πάρα πολλά και το καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Η πιο θεμελιώδης διάκριση, πάντως, είναι ανάμεσα σε ανατομικά και ορθοπεδικά στρώματα. Γενικά, το ποιο στρώμα θα διαλέξετε είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα γούστου. Αυτό που συστήνουν όλοι οι ειδικοί είναι να κάνετε το λεγόμενο sleep test, δηλαδή να ξαπλώσετε για ώρα πάνω στο στρώμα, στη συνηθισμένη σας στάση ύπνου, για να καταλάβετε αν το συγκεκριμένο στρώμα ταιριάζει στο σώμα σας και στην αντίληψη που έχετε για την ξεκούραση.

Ωστόσο, σε πρώτη φάση καλό είναι να γνωρίζετε τι ισχύει για τα ανατομικά και τι για τα ορθοπεδικά στρώματα, για να έχετε μια καλή αφετηρία να ξεκινήσετε.

Ορθοπεδικά Στρώματα

Ορθοπεδικά Στρώματα Ύπνου

Τα ορθοπεδικά στρώματα έχουν στο εσωτερικό τους συνδεδεμένα ελατήρια ή σκληρό αφρώδες υλικό με ενισχυμένη δομή. Αυτό τα κάνει πολύ πιο σκληρά από τα ανατομικά στρώματα, κάτι που άλλωστε είναι και το ζητούμενο, έτσι ώστε να συγκρατείται καλύτερα η σπονδυλική στήλη. Στόχος του ορθοπεδικού στρώματος είναι να κρατάει τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη όσο το δυνατόν σε πιο ευθεία θέση, αν και εντελώς ευθείες δεν τις κρατάει κανένα στρώμα, διότι δεν είναι καλό κάτι τέτοιο.

Το ορθοπεδικά στρώματα ταιριάζουν σε αυτούς που προτιμούν τα σκληρά στρώματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια σχετική ακαμψία. Γενικά, θεωρείται ότι ένα σκληρό στρώμα είναι το ιδανικό για άντρες που κοιμούνται ανάσκελα και έχουν υψηλό σωματικό βάρος. Επιπλέον, τα ορθοπεδικά στρώματα προτείνονται σε όσους έχουν προβλήματα μέσης, για να μην κυρτώνει η σπονδυλική στήλη, ενώ είναι και τα κατεξοχήν ιδανικά παιδικά στρώματα. Ο σκελετός των παιδιών και των εφήβων απαιτεί ημίσκληρα ή σκληρά ενισχυμένα στρώματα, για να αναπτυχθεί σωστά, κάτι που εξηγεί γιατί σχεδόν όλα τα παιδικά στρώματα είναι κατά κύριο λόγο ορθοπεδικά.

Ανατομικά Στρώματα

Ανατομικα Στρωματα Υπνου

Τα ανατομικά στρώματα, από την άλλη, είναι πολύ πιο μαλακά. Είναι φτιαγμένα με ανεξάρτητα ελατήρια, latex ή memory foam, υλικά τα οποία διακρίνονται για την ικανότητά τους να αγκαλιάζουν το σώμα και να ασκούν διαφορετική αντίσταση ανάλογα με το σημείο του σώματος. Ειδικά ο αφρός memory θεωρείται από τα πιο ανατομικά υλικά, διότι διανέμει ομοιόμορφα την πίεση σε όλο το σώμα και απορροφά τους κραδασμούς.

Τα ανατομικά στρώματα είναι ιδανικά για τους ανθρώπους που προτιμούν τα μαλακά στρώματα, τα οποία προσαρμόζονται στις καμπύλες του σώματος και δεν ασκούν πίεση σε κανένα συγκεκριμένο σημείο. Προσφέρουν άνεση και βαθιά ξεκούραση, όμως δεν συνιστώνται σε ανθρώπους οι οποίοι κοιμούνται πολλές ώρες ή έχουν συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις η στήριξη δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο με τα ορθοπεδικά στρώματα. Όμως, τα ανατομικά στρώματα προτείνονται από πολλούς γιατρούς σε ανθρώπους με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα ή στην καρδιά, διότι δεν δημιουργούν πιέσεις, με αποτέλεσμα η καρδιά και οι πνεύμονες να λειτουργούν πιο ξεκούραστα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η βιοτεχνία στρωμάτων ύπνου Delta Strom κατασκευάζει χειροποίητα φυτικά στρώματα ύπνου που θα σας χαρίσουν έναν άνετο, ξεκούραστο και ονειρεμένο ύπνο.