Αντλίας Θερμότητας για το χειμώνα μας

Όταν σκέφτεστε να ψύξετε ένα ζεστό κτίριο, πιθανότατα δεν έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας τις αντλίες θερμότητας. Για την ακρίβεια, η λέξη «κλιματιστικό» είναι η πρώτη που σας έρχεται σαν σκέψη, εκτός φυσικά αν διανύετε περίοδο οικονομικής στενότητας. Έπειτα, μπορείτε να επενδύσετε στους πιο οικονομικούς ανεμιστήρες, όμως αυτή η λύση δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη του κόσμου. Όπως πρόκειται να αποδειχθεί, οι αντλίες θερμότητες είναι σε θέση τόσο να θερμάνουν όσο και να ψύξουν και, ορισμένες εφαρμογές, είναι προτιμότερες από τα ξεχωριστά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

antlia1Για να το θέσουμε απλά, οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές που χρησιμοποιούν μία μικρή ποσότητα ενέργειας για να μεταφέρουν τη θερμότητα από μία τοποθεσία σε μία άλλη. Όχι και πολύ δύσκολο, έτσι δεν είναι; Οι αντλίες θερμότητες χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για να δεσμεύσουν τη θερμότητα από τον αέρα ή το έδαφος, με σκοπό να θερμάνουν ένα σπίτι ή ένα γραφείο, αλλά είναι δυνατό να αντιστραφεί επίσης η λειτουργία τους ώστε να ψύξουν κάποιον χώρο. Κατά μία έννοια, εφόσον γνωρίζετε πως λειτουργεί ένα κλιματιστικό, τότε γνωρίζετε πολλά και για τον τρόπο λειτουργίας μίας αντλίας θερμότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντλίες θερμότητας και τα κλιματιστικά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα μίας αντλίας θερμότητας απέναντι στα υπόλοιπα θερμαντικά σώματα και τα κλιματιστικά είναι ότι δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξεχωριστά συστήματα για να θερμάνετε και να ψύξετε το σπίτι σας. Η αντλία θερμότητας λειτουργεί επίσης εξαιρετικά αποδοτικά εξαιτίας του λόγου ότι απλώς μεταφέρει θερμότητα αντί να καίει καύσιμο για να τη δημιουργήσει. Αυτό το χαρακτηριστικό την καθιστά πιο οικολογική σε σχέση με τα καλοριφέρ ή τις σόμπες. Ταυτόχρονα, οι αντλίες θερμότητας δεν εξαντλούν το ρόλο τους στη θέρμανση και την ψύξη χώρων, αφού, αν για παράδειγμα έτυχε ποτέ να απολαύσετε το κολύμπι σε μία θερμαινόμενη πισίνα, τότε πιθανότατα χρωστάτε ευγνωμοσύνη στην αντλία θερμότητας. Οι αντλίες αποδίδουν καλύτερα στα πιο ήπια κλίματα, οπότε αν δεν βιώνετε συνθήκες ακραίας ζέστης ή κρύου, τότε η χρησιμοποίηση μίας αντλίας θερμότητας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων σε μηνιαία βάση.