Από τη διάσωση μέχρι τη βιομηχανία: Οι πολλές χρήσεις που έχουν τα καλαθοφόρα

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών για καλαθοφόρα, ώστε να γίνονται διάφορες εργασίες που απαιτούν μεγάλο ύψος γρήγορα και αποδοτικά. Το ζητούμενο φυσικά είναι να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στα καλάθια εργασίας να είναι απόλυτα θωρακισμένο απέναντι σε πιθανούς κινδύνους.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις των καλαθοφόρων περιλαμβάνουν:

Διάσωση ανθρώπων

Στην ατυχή περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος τραυματίζεται, ένα καλάθι διάσωσης είναι ένα πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο μεταφοράς του τραυματία από μια τοποθεσία που είναι προσβάσιμη μόνο με γερανό. Πρόκειται για μια συχνή περίσταση, κατά την οποία εργαζόμενοι σε ψηλά σημεία (π.χ. πάνω σε μια γερανογέφυρα) πρέπει να απομακρυνθούν εναερίως.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε ψηλά κτίρια και απαιτείται η άμεση απομάκρυνσή τους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση πυρκαγιάς.

Κατασκευή & συντήρηση

Χρήση καλαθοφόρου για μεταφόρα

Τα καλαθοφόρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να ανυψώσουν με ασφάλεια το προσωπικό στον αέρα, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο. Τα τηλεχειριστήρια χρησιμοποιούνται συχνά ως ανυψωτικά οχήματα για υπαίθρια βιομηχανικά ή κατασκευαστικά έργα. Η ανύψωση επιτυγχάνεται με ένα τηλεσκοπικό βραχίονα, ενώ δίνεται μεγάλη σημασία στην πρόσφυση του καλαθιού στον γερανό για λόγους ασφαλείας.

Οι συνήθεις χρήσεις στον τομέα κατασκευής και συντήρησης κτιρίων είναι η βαφή, η επισκευή μπαλκονιών, ο καθαρισμός των τζαμιών και η επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Βιομηχανικές εφαρμογές

Καλοθοφόρο όχημα

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα βιομηχανικών εφαρμογών, στις οποίες χρησιμοποιούνται τα καλαθοφόρα. Τέτοιες πλατφόρμες προσωπικού χρησιμοποιούνται μόνο για την εργασία σε ανυψωμένους χώρους, όταν οι σκάλες, οι σκαλωσιές και οι ανελκυστήρες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Υπόκεινται σε αυστηρούς νόμους και εξειδικευμένους κανόνες ασφάλειας που διέπουν τη χρήση τους, και πρέπει να ελέγχονται αυστηρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οπωσδήποτε πριν από κάθε χρήση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού που τα χρησιμοποιεί.

Γενική ανύψωση

καλαθοφόρο

Σε κάθε εργασία όπου απαιτείται ανύψωση προσωπικού, τα καλαθοφόρα μπορούν να προσαρμοστούν σε περονοφόρα ανυψωτικά και να ανυψώσουν ένα ή περισσότερα άτομα. Έτσι, είναι χρήσιμα στην εκτέλεση πολλών διαφορετικών εργασιών σε αποθήκη ή βιομηχανικό χώρο, όπως παραγγελίες παραλαβής, συντήρηση αποθέματος, αλλαγή λαμπτήρων ή ηλεκτρικών φωτιστικών, πραγματοποίηση συντήρησης αποθήκης, βάψιμο στέγης και υδραυλική εγκατάσταση. Τα καλάθια μπορούν να φιλοξενήσουν έναν ή πολλούς εργαζόμενους, ανάλογα με τον τύπο του καλαθιού και την εργασία για την οποία προορίζεται.

Μετακομίσεις

Τέλος, τα καλαθοφόρα σε συνδυασμό με γερανούς για μεταφορές μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη και ασφαλή μετακόμιση, όταν τα έπιπλα είναι αδύνατο να μεταφερθούν από τις σκάλες. Έτσι, εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των ζημιών τόσο στα έπιπλα όσο και στο κτίριο καθώς και η σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της μετακόμισης.