Βιβλία παιδικά για τη φιλία: Γιατί είναι τόσο σημαντικά

Η φιλία ανάμεσα στα παιδιά δεν είναι κάτι που πρέπει να περνάει απαρατήρητο. Στα μικρότερα παιδιά, οι φιλίες είναι ένας τρόπος ανάπτυξης των κοινωνικών αλλά και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Όσο αυτά μεγαλώνουν, μαθαίνουν μέσα από τις φιλίες τους πως να φέρονται σύμφωνα με την ηλικία τους, πως να είναι ευαίσθητα και να έχουν εμπάθεια προς τις ανάγκες των άλλων, να συνεργάζονται, αλλά ακόμα και πιο απλά, να επικοινωνούν. Η συνεισφορά των παιδικών βιβλίων στη φιλία είναι πολύ μεγάλη.

Παιδιά διαβάζουν μαζί παιδικό βιβλίο

Τα παιδικά βιβλία είναι ένα μέσο για να έρχονται σε επαφή με την έννοια της φιλίας, να εξασκούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αλλά και να αναγνωρίζουν περίπλοκες συνθήκες μέσω ιστοριών που δεν τα αφορούν άμεσα. Σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον δηλαδή, μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται κοινωνικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στη πραγματικότητα με τους φίλους τους.

Οι φανταστικοί φίλοι λοιπόν έχουν αποδειχθεί πολύ ωφέλιμοι για τα μικρά παιδιά, διότι μπορούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός έμπιστου χαρακτήρα. Η ικανότητα να εξερευνούν τον κόσμο μέσα από ένα άλλο πρίσμα είναι εξαιρετικής σημασίας για την βελτίωση της εμπάθειας. Τα παιδικά βιβλία λοιπόν, είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη των παιδιών μας!

Παιδιά διαβάζουν παιδικά βιβλία

Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα παιδικά βιβλία;

  • Καλλιέργεια της καλοσύνης: Με τη βοήθεια ενός παιδικού βιβλίου τα παιδιά μας μαθαίνουν πως να είναι πιο καλοσυνάτα και ευγενικά απέναντι σε άλλους ανθρώπους, συνομήλικους ή μη. Η αναγνώριση ευγενικών συμπεριφορών μέσα από ιστορίες τα εμπνέει να αντιγράψουν τακτικές κοινωνικής συμπεριφοράς και να πετύχουν τον στόχο τους όπως ο αγαπημένος τους ήρωας!
  • Δημιουργία νέων φίλων: Πολλά παιδάκια είναι διστακτικά στο να κάνουν νέους φίλους. Είναι ντροπαλά, δεν έχουν ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, παρά το γεγονός πως το οικογενειακό τους περιβάλλον τα προτρέπει θετικά. Μέσω ενός παιδικού βιβλίου, αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της φιλίας, και πόσο εύκολο είναι στη πραγματικότητα να δημιουργήσουν φιλικούς δεσμούς με άλλα παιδιά. Ακόμα και η φράση “θέλεις να παίξουμε;” φαίνεται πιο θελκτική στα μάτια τους μέσα από μια όμορφη ιστορία, και έτσι παρακινούνται να τη χρησιμοποιήσουν στην πραγματικότητα.
  • Αντίληψη και αποδοχή της διαφορετικότητας: Στη σύγχρονη εποχή πολλά παιδικά βιβλία με θέμα τη φιλία επικεντρώνονται ταυτόχρονα και στην έννοια της διαφορετικότητας. Είτε είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου “διαφορετικός” είτε οι χαρακτήρες που συναντάει στην ιστορία του. Τα παιδιά μαθαίνουν πως η αγάπη δεν έχει όρια, και πως υπάρχουν τρόποι να αποδεχτούμε ο ένας τον άλλο, για τις ομοιότητες ή τις διαφορές μας. Η διαφορετικότητα δεν είναι πλέον εμπόδιο, και οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν πως να την εξυμνούν αντί να τη φοβούνται και να διστάζουν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δουν ένα άλλο παιδάκι διαφορετικού χρώματος, με κινητικά προβλήματα, ή οποιοδήποτε στοιχείο που το καθιστά “διαφορετικό”, θα γνωρίζει πως να το προσεγγίσει κομψά και να δημιουργήσει μια βαθιά φιλία που δεν κοιτάει εμπόδια.
  • Γιατί είναι σημαντική η γενναιοδωρία: Ακόμα, πολλά παιδικά βιβλία που προσεγγίζουν τη φιλία θέτουν το θέμα της γενναιοδωρίας. Είναι σύνηθες τα παιδάκια να μην θέλουν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους, ακόμα και τους ίδιους τους τους φίλους. Αν και αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό στις νεαρές ηλικίες, πρέπει να σταματήσει η συνήθεια για να προχωρήσουν ομαλά στις κοινωνικές τους σχέσεις. Τα παιδικά βιβλία λοιπόν τα διδάσκουν πως η γενναιοδωρία είναι κάτι υπέροχο και πως όταν μοιράζεσαι, κερδίζεις περισσότερα, κάνεις νέους φίλους και πλημμυρίζει από ευτυχία!

Κάντε δώρο στο παιδί σας το ωραιότερο παιδικό βιβλίο, μέσα από τον online κατάλογο του www.e-mati.gr