Βλάβες και επισκευές ψυγείων κατά τη μεταφορά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η μεταφορά ενός ψυγείου δεν είναι κάτι καθόλου εύκολο. Και αυτό όχι επειδή είναι βαρύ και ογκώδες. Αλλά επειδή πρέπει να διατηρηθεί όρθιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς. Διαφορετικά, μπορεί να υποστεί σοβαρή έως και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Οι τεχνικοί για τις επισκευές ψυγείων έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με ψυγεία που δεν δουλεύουν καλά λόγω λανθασμένης μεταφοράς τους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε στη μετακόμιση του ψυγείου και τι να κάνετε αν παρουσιάσει κάποια βλάβη μετά τη μεταφορά.

Τεχνικός κρατάει την πλαϊνή πλευρά ψυγείου

Γιατί πρέπει το ψυγείο πάντα να μεταφέρεται όρθιο;

Εάν γυρίσετε στο πλάι το ψυγείο, όταν το μετακινείτε, το λάδι που βρίσκεται μέσα στον συμπιεστή μπορεί να εισέλθει στις γραμμές ψύξης. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο συμπιεστής δεν θα δουλεύει καλά και έτσι το ψυγείο δεν θα μπορεί να κρυώσει. Παράλληλα, το λάδι μπορεί να μην αποστραγγιστεί ποτέ πλήρως από τα σωληνάκια και έτσι να τους προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Ένα άλλο θέμα στη μετακίνηση είναι ότι μπορεί να σπάσουν τα ελατήρια και τα περιβλήματα από καουτσούκ που συγκρατούν τον συμπιεστή στη θέση του. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από τη βλάβη λόγω διαρροής του υγρού, θα χρειαστείτε και τα αντίστοιχα ανταλλακτικά.

Δυο άνθρωποι μεταφέρουν ένα ψυγείο

Πώς πρέπει να μεταφέρω το ψυγείο;

Το ψυγείο σε κάθε μετακόμισή του το ιδανικό είναι να μεταφέρεται απόλυτα όρθιο. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσετε το ψυγείο σε πλάγια θέση λόγω έλλειψης χώρου κατά τη μεταφορά, αποφύγετε την 100% επίπεδη τοποθέτησή του. Σας συμβουλεύουμε να το έχετε υπό γωνία, καθώς αυτό θα βοηθήσει το λάδι να ρέει έξω από τον συμπιεστή. Βεβαιωθείτε ότι οι γραμμές ψύξης και εκκένωσης στον συμπιεστή είναι στραμμένες προς τα πάνω.

Χαμογελαστή κοπέλα δίπλα σε πόρτα ανοιχτού ψυγείου

Τι να κάνω μετά τη μεταφορά του ψυγείου;

Εάν είχατε το ψυγείο στο πλάι όταν το μεταφέρατε, μόλις φτάσετε στο σημείο όπου θα εγκατασταθεί, αφήστε το στην κανονική όρθια θέση του για τουλάχιστον 3 έως 4 ώρες (ή περισσότερο αν είναι δυνατόν), προτού το ενεργοποιήσετε. Εάν το ψυγείο σας ήταν στο πλάι για περισσότερο από 24 ώρες, αφήστε το να στέκεται όρθιο για 24 ώρες, πριν το συνδέσετε στην πρίζα.

Επιτρέποντας το ψυγείο να παραμείνει στην κανονική του όρθια θέση πριν το ενεργοποιήσετε, θα του δώσει χρόνο να επανέλθει, καθώς το υγρό θα τρέξει πάλι προς τα κάτω στον συμπιεστή. Μόλις περιμένετε τον απαιτούμενο χρόνο με το ψυγείο σας όρθιο, ύστερα θέστε το σε λειτουργία. Θυμηθείτε, όμως, ότι μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ημέρες για το ψυγείο να φτάσει στην κανονική θερμοκρασία ψύξης.

Αν μετά από 3 μέρες και αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, το ψυγείο δεν δουλεύει, θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει τεχνικός.