Γιατί στις μέρες μας η επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν πρέπει να αμελείται

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι γιατροί και το να κλείσουμε ένα ραντεβού μαζί τους είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος. Και οι γιατροί που αποφεύγουμε περισσότερο από όλους είναι οι γυναικολόγοι και οι οδοντίατροι. Κι αν για τους οδοντιάτρους τα τρομακτικά εργαλεία και  ο πόνος είναι λογικό να έχουν δημιουργήσει έναν άσχημο μύθο, στο γυναικολόγο σπάνια θα πονέσει κανείς. Ωστόσο, η ντροπή για τη γύμνια αλλά και ο φόβος μπροστά στο άσπρο κρεβάτι λειτουργούν αρνητικά στον ψυχισμό κάθε γυναίκας. Όμως, το να αποφεύγετε το γυναικολόγο μπορεί να έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες στην υγεία σας, ειδικά σε κάποιες κρίσιμες περιπτώσεις.

 

Καταρχήν, ο ετήσιος έλεγχος είναι απαραίτητος, αφού οι μέθοδοι της ιατρικής έχουν προοδεύσει τόσο πολύ που με μια απλή εξέταση μπορεί να ανιχνευθεί ακόμα και η πιο σοβαρή ασθένεια σε πολύ αρχικό επίπεδο. Το τεστ ΠΑΠ και η ψηλάφηση μαστού μπορούν να ανεύρουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού αντίστοιχα σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ η κολποσκόπηση ανιχνεύει τυχόν παθολογικές καταστάσεις ή φλεγμονές στον κόλπο, τη μήτρα, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Έτσι, η εξέταση ρουτίνας μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή σας. Μάλιστα, πολλοί γυναικολόγοι στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, καθώς και τα νοσοκομεία βέβαια προσφέρουν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο δωρεάν στους ασφαλισμένους, οπότε πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αποφεύγουμε το ραντεβού με τον άνθρωπο που μπορεί να μας σώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις από τη λίγη ντροπή που θα κρατήσει μερικά λεπτά.

 

Επίσης, υπάρχουν και άλλες σοβαρότερες καταστάσεις, στις οποίες πρέπει να επισκεφτούμε το γυναικολόγο μας. Μία από αυτές είναι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Φυσικά, το ραντεβού με το γυναικολόγο πρέπει από την πρώτη φορά να περιλαμβάνει την ενημέρωση του ασθενούς για τις μεθόδους αντισύλληψης, όμως αν αυτό δεν έγινε ή για άλλους λόγους προέκυψε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει δυστυχώς άλλο τρόπος τερματισμού της πέρα από την έκτρωση στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Πολλές γυναίκες και κυρίως νεαρά κορίτσια πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να απαλλαγούν από το έμβρυο λαμβάνοντας χάπια, όμως αυτή η παρεξήγηση μπορεί να κοστίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

 

Μία άλλη άσχημη περίπτωση, κατά την οποία κάθε γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της, είναι αν αισθάνεται κάποιον οξύ ή αμβλύ πόνο στην κοιλιά. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε κάποια κύστη ή φλεγμονή και συνήθως δεν υποδεικνύει κάτι ανησυχητικό, όμως η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

 

Σε κάθε περίπτωση, η γυναικολογία είναι πλέον μία ειδικότητα της ιατρικής που έχει αναπτύξει ίσως στο μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες ειδικότητες μεθόδους πρόληψης και ανίχνευσης σοβαρών ασθενειών. Επομένως, το να μην ωφελούμαστε από αυτή την ελπιδοφόρα εξέλιξη λόγω της ντροπής ή της ανεξήγητης φοβίας μας μόνο σε εμάς θα κάνει κακό και δυστυχώς θα το μετανιώσουμε, όταν πλέον θα είναι αργά. Γι’ αυτό το λόγο, ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού που θα υποσχόμαστε στον εαυτό μας με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς.

Συγγραφή άρθρου: Γυναικολόγος Κατερίνα Γεωργαντοπούλου