Δερμάτινα πορτοφόλια: τι πρέπει να προσέξετε στη χρήση τους

Τα δερμάτινα πορτοφόλια αποτελούν μια πολύ κομψή και σικάτη επιλογή τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα που προσδίδει κύρος και γοητεία, έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι ανθεκτικά και με λίγη προσοχή μπορούν να διατηρηθούν σαν καινούρια για πολλά χρόνια. Το θέμα είναι, βέβαια, ότι το δέρμα, παρόλο που γενικά σαν υλικό είναι ανθεκτικό και αντέχει βάρη και επιβαρύνσεις, σε κάποιες καταπονήσεις δεν αντιδρά καλά. Αν, λοιπόν, θέλουμε να κρατήσουμε το αγαπημένο μας πορτοφόλι για καιρό και να το θαυμάζουμε κάθε φορά που το κοιτάμε, τότε καλό είναι να του δώσουμε τη δέουσα σημασία και να το προστατεύσουμε από εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν την υπέροχη σύνθεσή του. Τα δερμάτινα πορτοφόλια είναι πολύτιμα αντικείμενα και ως τέτοια τους αξίζει να τους φερόμαστε.

Ήλιος

Ο ήλιος είναι γενικά εχθρός του δέρματος. Όχι μόνο μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα του αλλά και να καταστρέψει τις ραφές ή να κάνει το πορτοφόλι να σκληρύνει. Τα καλά δερμάτινα πορτοφόλια είναι μαλακά και απαλά, όμως αν εκτίθενται συνεχώς στον ήλιο θα καταλήξουν άγρια και σκληρά. Έτσι, προσπαθήστε να έχετε το πορτοφόλι σας πάντα μέσα στην τσάντα ή την τσέπη σας, για να κρατηθεί ανέπαφο από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Νερό

Το νερό από μόνο του δεν προκαλεί αμέσως κάποια βλάβη στο δέρμα, όμως η υγρασία μπορεί να το κάνει αργά και ύπουλα. Αν πέσει νερό πάνω στο δερμάτινο πορτοφόλι σας, πρέπει να το απομακρύνετε αμέσως με δερματινα πορτοφολιαένα καθαρό και στεγνό πανί που θα απορροφήσει την υγρασία. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει πάνω στο πορτοφόλι.

Ελαστικότητα

Το δέρμα δεν είναι γενικά ένα ελαστικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι αν παραγεμίζετε το δερμάτινο πορτοφόλι σας με κάρτες, χαρτονομίσματα και κέρματα τότε ο κίνδυνος να το ξεχειλώσετε είναι ορατός. Αν ξεχειλώσει, μετά δεν πρόκειται να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να μην το παραφορτώνετε και να μην πιέζετε πολύ το φερμουάρ και τα κουμπώματα, για να κλείσει.

Καθαρισμός

Το δέρμα είναι αρκετά απορροφητικό, με αποτέλεσμα να ρουφάει βρομιές και ακαθαρσίες εύκολα και γρήγορα. Αν πέσει κάποιος λεκές πάνω στο δερμάτινο πορτοφόλι σας, τότε πρέπει να τον καθαρίσετε αμέσως, αν δεν θέλετε να αφήσει στάμπα ή να αγριέψει την περιοχή. Το θέμα είναι πως δεν μπορείτε να το καθαρίσετε με νερό, αφού αυτό θα το βλάψει αφενός λόγω υγρασίας και αφετέρου λόγω των αλάτων που μπορεί και αυτά να αφήσουν στάμπα. Ο μόνος τρόπος να καθαρίσετε το δερμάτινο πορτοφόλι σας χωρίς να το καταστρέψετε αλλά και βοηθώντας το να διατηρείται σε καλή κατάσταση είναι τα ειδικά καθαριστικά για δέρμα που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με δερμάτινα είδη. Αυτά όχι μόνο θα απομακρύνουν άμεσα το λεκέ χωρίς να γρατζουνίσουν την επιφάνεια του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα θα θρέψουν το δέρμα κάνοντας το χρώμα του πιο ζωηρό και χαρίζοντάς του τη χαμένη με την πάροδο του χρόνου ελαστικότητά του.

Πηγή: Leathertouch.gr