Εξοπλισμός ψητοπωλείου: τα 3 είδη ψησταριάς και ποιο ταιριάζει για εσάς

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στον εξοπλισμό ψητοπωλείου είναι η ψησταριά. Αυτή είναι που δίνει τη γεύση στο φαγητό και εγγυάται, μαζί φυσικά με την εμπειρία του ψήστη, το σωστό ψήσιμο που θα προσελκύσει τους πελάτες και θα δημιουργήσει όνομα στο μαγαζί. Αν είστε και εσείς στη διαδικασία να ψάχνετε να αγοράσετε ψησταριά, θα έχετε διαπιστώσει ότι τρία είναι τα βασικά είδη που κυκλοφορούν στην αγορά: ηλεκτρική ψησταριά, κάρβουνου και υγραερίου. Κάθε είδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε τι ταιριάζει στην επιχείρησή σας και με ποιο από όλα αυτά θα γίνει ο εξοπλισμός του ψητοπωλείου σας ο πόλος έλξης για εκατοντάδες πελάτες.

Ψησταριά κάρβουνου

Η ψησταριά κάρβουνου είναι η πιο απαιτητική από όλες, όμως είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στα ψητοπωλεία, αφού συνήθως δεν χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς. Απαιτεί προετοιμασία περίπου μισής ώρας πριν ξεκινήσει το ψήσιμο καθώς και ψήστη με μεγάλη εμπειρία, αφού το ακριβές αποτέλεσμα χωρίς το ταλέντο του ψήστη είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο υπολογισμός της σωστής ποσότητας κάρβουνου, αλλά και ο καθαρισμός της είναι μερικά από τα μειονεκτήματα της ψησταριάς κάρβουνου, όπως και το ότι απαιτεί μεγάλο χώρο τοποθέτησης. Η αξεπέραστη γεύση του κρέατος στα κάρβουνα, όμως, καθώς και το γεγονός ότι είναι οικονομικότερη είναι δύο χαρακτηριστικά της που την καθιστούν τη δημοφιλέστερη ίσως επιλογή για τον εξοπλισμό ψητοπωλείου.

ψησταρια καρβουνου

Ψησταριά υγραερίου

Η ψησταριά υγραερίου είναι η λύση με τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Αν δεν σας ενδιαφέρει η γεύση του κρέατος στα κάρβουνα και θέλετε να δώσετε έμφαση στο υγιεινό ψήσιμο, τότε αυτή η ψησταριά είναι για εσάς. Είναι ιδανική ακόμα και αν ο ψήστης δεν έχει μεγάλη εμπειρία, αφού προετοιμάζεται πολύ γρήγορα, ανάβει μέσα σε δέκα λεπτά και παραμένει σε λειτουργία για όση ώρα ψήνετε το κρέας με ρυθμιζόμενη ένταση για πλήρη έλεγχο του αποτελέσματος. Παράλληλα, δεν βγάζει καπνό, οπότε μπαίνει και σε μικρότερους χώρους, δεν λερώνει και καθαρίζεται πολύ ευκολότερα. Παρόλο που παλαιότερα η ψησταριά υγραερίου βρισκόταν μόνο στις επαγγελματικές κουζίνες, πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Η διαφορά με την ψησταριά κάρβουνου είναι οτι χρησιμοποιεί φιάλες υγραερίου για την ανάφλεξη.

ψησταρια υγραεριου

Ηλεκτρική ψησταριά

Η ηλεκτρική ψησταριά είναι η πιο απλή και εύκολη λύση. Ανάβει αμέσως, δεν λερώνεται, έχει μικρό μέγεθος και πλένεται πολύ εύκολα. Όλα με αυτή την ψησταριά γίνονται γρήγορα και απλά, ενώ μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Δύο, ωστόσο, είναι τα βασικά της προβλήματα. Αφενός, ότι δεν έχει το γευστικό αποτέλεσμα των άλλων ειδών ψησταριάς και ειδικά του κάρβουνου. Αφετέρου, ότι είναι ακριβή στη λειτουργία της. Αν και αρχικά είναι οικονομική στην αγορά της, στη συνέχεια, αν λειτουργεί συνέχεια, έχει μεγάλα κόστη λειτουργίας, οπότε δεν είναι η καλύτερη λύση για μια μεγάλη επιχείρηση με συνεχή ροή παραγγελιών..

ηλεκτρικη ψησταρια