Επαγγελματικές φριτέζες: Οδηγός αγοράς για τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες

Μπορεί να προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, όμως η αλήθεια είναι ότι λατρεύουμε τα τηγανητά φαγητά. Και αν έπρεπε να διαλέξουμε μόνο ένα τηγανητό φαγητό, αυτό φυσικά θα ήταν οι τηγανητές πατάτες. Δεν υπάρχει επιχείρηση εστίασης που δεν σερβίρει τηγανητές πατάτες, όμως δεν είναι παντού ίδιες. Σε μερικά εστιατόρια οι πατάτες είναι πιο νόστιμες και σε άλλα όχι τόσο.

Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλισμό που έχει η κάθε επιχείρηση. Υπάρχουν πολλοί τύποι επαγγελματικών φριτεζών και κάθε ένας οδηγεί σε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποια χαρακτηριστικά έχουν οι επαγγελματικές φριτέζες, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τη σωστή μέθοδο τηγανίσματος να φτιάχνετε τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες.

Τύποι

Ο συχνότερος τύπος είναι η φριτέζα πάγκου, η οποία όπως λέει και το όνομά της τοποθετείται πάνω στον πάγκο προετοιμασίας φαγητού. Είναι εύκολη στη χρήση, οικονομική και δεν πιάνει χώρο. Όμως, το μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει υψηλές απαιτήσεις τηγανίσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, οι επιδαπέδιες επαγγελματικές φριτέζες αποτελούν μια ολόκληρη συσκευή που στηρίζεται στο δάπεδο και καταλήγει στο ύψος του πάγκου. Έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και αποδοτικότητα, όμως απαιτούν σημαντικό χώρο στην κουζίνα.

Ηλεκτρικές ή αερίου

Η βασική διάκριση στις επαγγελματικές φριτέζες είναι μεταξύ ηλεκτρικών και αερίου. Οι ηλεκτρικές φριτέζες χρησιμοποιούν διάφορα στοιχεία θέρμανσης που έρχονται σε άμεση επαφή με το λάδι. Έτσι, είναι πιο αποτελεσματικές στη θέρμανση και απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία. Επιπλέον, επειδή δεν είναι συνδεδεμένες με τη γραμμή αερίου, είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν και να μετακινηθούν.

Από την άλλη, οι φριτέζες αερίου είναι πιο οικονομικές στη χρήση τους. Παράλληλα, πετυχαίνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, οπότε επιτρέπουν το γρηγορότερο μαγείρεμα μεγάλων ποσοτήτων. Όμως, εγκαθίστανται δυσκολότερα και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ανθεκτικότητα

Κάθε φριτέζα κατηγοριοποιείται ανάλογα με την αντοχή της, δηλαδή με το πόσες ώρες συνεχόμενα μπορεί να δουλεύει. Αυτό έχει άμεση συνέπεια στη λειτουργία της επιχείρησης. Αν αγοράσετε μια φριτέζα που είναι κατάλληλη για ελαφριά χρήση, αν της κάνετε βαριά χρήση θα χαλάσει γρηγορότερα. Και πριν από αυτό, δεν θα τηγανίζει σωστά, γιατί δεν θα μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτική όλες τις ώρες λειτουργίας.

Για συνεχή χρήση σε μεγάλα εστιατόρια και αλυσίδες με τηγανητά φαγητά, είναι απαραίτητη μια φριτέζα βαριάς χρήσης. Από την άλλη, για καφετέριες και εστιατόρια, όπου τα τηγανητά σερβίρονται μόνο επικουρικά, δεν έχει νόημα να επενδύσετε σε μια τόσο αποδοτική και ανθεκτική φριτέζα, η οποία φυσικά είναι ακριβότερη.

Μέγεθος

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το μέγεθος της φριτέζας. Για μεγάλες ποσότητες, μια διπλή ή τριπλή φριτέζα δαπέδου είναι απαραίτητη, για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα όλη τη μέρα και σε ολόκληρη την ποσότητα. Από την άλλη, για περιστασιακό τηγάνισμα μια μονή φριτέζα είναι οικονομικότερη και δεν πιάνει πολύ χώρο στην κουζίνα.

 

Φυσικά, πέρα από τον κατάλληλο εξοπλισμό εστίασης, μεγάλο ρόλο παίζει και η μέθοδος που ακολουθείτε. Τα δύο βασικότερα μυστικά για τραγανές και νόστιμες τηγανητές πατάτες είναι να τις έχτε σκουπίσει πολύ καλά πριν, ώστε να μην έχουν ίχνος νερού, και επιπλέον να τις τηγανίζετε αρχικά σε μέτρια θερμοκρασία και ύστερα σε πολύ υψηλή για λίγα λεπτά. Έτσι, θα ψηθούν μέσα, αλλά θα αποκτήσουν και τραγανό περίβλημα.