Ηλεκτρονικό τσιγάρο: μύθοι και αλήθειες

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας και γύρω από αυτό κυκλοφορούν διάφορες διαδόσεις, μερικές εκ των οποίων είναι σωστές και άλλες που δεν ισχύουν. Αυτό που προέχει όμως είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής τα πάντα γύρω από το προϊόν που αγοράζει και να αποφασίσει τι θα κάνει με βάση αξιόπιστες πληροφορίες που στηρίζονται σε αληθινά και εξακριβωμένα στοιχεία. Οι ειδικοί του altersmoke.gr θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο

Ο πρώτος μύθος που κυκλοφορεί γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πως αυτό μπορεί να βλάψει τον οργανισμό ακόμα και περισσότερο από το συμβατικό τσιγάρο. Ο μύθος αυτός έχει τις ρίζες του στην ημιμάθεια πολλών και στην απορία μπροστά σε κάτι καινούριο, για το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται να προσφέρει την ίδια απόλαυση με το παραδοσιακό τσιγάρο χωρίς ταυτόχρονα να έχει βλαβερές συνέπειες. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν ατμό και όχι καπνό και συνεπώς δεν προκαλούν καρκίνο. Παράλληλα, απουσιάζει η καύση του χαρτιού, η οποία αποτελεί και το πιο επικίνδυνο σημείο στο κάπνισμα, αφού ο ατμός παράγεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι, αναδίδει το άρωμα που επιλέγουμε –μπορεί δηλαδή ακόμα και να μυρίζει καπνό- χωρίς να είναι καπνός.

ηλεκτρονικο τσιγαρο

 

Ο δεύτερος μύθος είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μονάχα ένα υποκατάστατο του παραδοσιακού τσιγάρου μέχρι ο καπνιστής να πάρει την απόφαση να το κόψει οριστικά. Αν και πολλοί άνθρωποι σκέφτονται έτσι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι μία συσκευή που μετατρέπει μια βλαβερή συνήθεια σε αθώα. Ως εκ τούτου ο καθένας μπορεί να το κάνει και η εμπειρία λέει πως όσοι το δοκιμάζουν το προτιμούν από το κάπνισμα και σύντομα γίνονται φανατικοί. Φυσικά, η αλήθεια είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος, αφού δίνει τη δυνατότητα στον ατμιστή για σταδιακή μείωση της νικοτίνης μέχρι να απεξαρτηθεί πλήρως από αυτή, όμως αυτή η διαπίστωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιορίσει τη χρήση του και να στερήσει από τον καταναλωτή τη δυνατότητα να απολαύσει μία ένοχη μέχρι πρότινος συνήθεια οικονομικά και κυρίως υγιεινά.

Επιστήμονας μελετάει

Ο τρίτος μύθος είναι ότι δεν έχουν γίνει μελέτες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, διότι δεν μπορεί να ερευνηθεί η μακροχρόνια χρήση του, μιας και έχει διατεθεί στην αγορά μόλις τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, αυτή η άποψη έχει μία βάση, αφού όντως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να διαπιστώσουν τη δυνητική βλαπτική του δράση, ακόμα και αν αυτό θα έδινε αποτελέσματα σε αρκετό καιρό από τώρα. Στην πραγματικότητα, όλες οι ουσίες που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αθώες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ή τα φάρμακα και για τις οποίες σε αυτές τις χρήσεις τους που γίνονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα με την ανθρώπινη υγεία.

Συνεπώς, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε κάποιον καπνιστή να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να το γυρίσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με τη σωστή ενημέρωση θα καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται και για τίποτα να ανησυχεί.