Η επίπλωση ξενοδοχείου. Γεωγραφία και στυλ.

Η επίπλωση  ξενοδοχείου, γενικά και ειδικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως θεμελιώδες στοιχείο, για την εικόνα και κατ΄ επέκταση για την προσέλκυση πελατών.  Ένας ξενοδοχειακός χώρος αποτελείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς τομείς, που χρειάζονται την κατάλληλη διακόσμηση. Αυτή εξαρτάται από το ύφος του καταλύματος, καθώς και από το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Υποδοχή

Η πρώτη εικόνα συνήθως διαμορφώνει και την πρώτη εντύπωση. Ο πελάτης μπαίνοντας στο χώρο υποδοχής, στη ρεσεψιόν, πρέπει να βλέπει έναν χώρο περιποιημένο, μοντέρνο ή κλασικό, ανάλογα με το κτιριακό στυλ συνολικά, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και το γεωγραφικό χώρο.

έπιπλα ξενοδοχείου Τι σημαίνει αυτό;

Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις, η διακόσμηση και φυσικά η επίπλωση σε ένα ορεινό κατάλυμα και αλλιώς σε ένα παραθαλάσσιο ή νησιωτικό. Σε κάθε περίπτωση αποπνέεται μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Επίσης ο τουρισμός των νησιωτικών περιοχών συνήθως προέρχεται από τις πιο νεανικές ηλικίες.

Αρχιτεκτονική και γεωγραφία

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπ΄ όψη οι αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος: π.χ.  Ήπειρος και Μακεδονία, όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα, Κυκλάδες με το περίφημο συνδυασμό λευκού και γαλάζιου, Ιόνιο Πέλαγος και Δωδεκάνησα με τις ιταλικές κυρίως επιδράσεις και ο  Αργοσαρωνικός που συλλέγει πολλά διαφορετικά νησιωτικά στοιχεία, Κρήτη με το μοναδικό της ύφος γενικά, με επιρροές από όλα τα παραπάνω και διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τον κάθε νομό.

Σαλόνι και τραπεζαρία

Το σαλόνι και η τραπεζαρία επίσης αποτελούν μέρη του καταλύματος, που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για χώρους, που οι πελάτες συνήθως ξεκινούν την ημέρα τους, παίρνοντας το πρωινό τους ή τον καφέ, ενώ σε ορισμένα πακέτα παριλαμβάνονται και τα τρία γεύματα. Ο προσανατολισμός, με ωραία θέα, θα ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, για το σχηματισμό θετικών εντυπώσεων.

Η επίπλωση των δωματίων

Ο εξοπλισμός, σύγχρονος ή κλασικός, καθώς και η διαρρύθμιση των επίπλων στα δωμάτια ίσως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, για να δημιουργήσει στον πελάτη την ανάλογη προδιάθεση, για ευχάριστη διαμονή. Εκτός από τα κρεβάτια, στα δωμάτια συνήθως υπάρχουν κομοδίνα, τραπεζάκι, καρέκλες και καθρέφτης. Σπανιότερα μπορεί να συναντήσουμε και καναπέ. Η αρμονική ταξινόμηση των επίπλων και η αξιοποίηση του χώρου, χωρίς να υπάρχει στρίμωγμα, θεωρείται ως πολύ σημαντική για την εικόνα και την άνεση του δωματίου.

Εξωτερικοί χώροι

Οι εξωτερικοί χώροι έχουν τη δική τους θέση στη διαμόρφωση της γενικότερης εντύπωσης, για ένα ξενοδοχείο. Βέβαια εδώ και πάλι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε ένα χειμερινό και ένα θερινό κατάλυμα.

Στο πρώτο οι εξωτερικοί χώροι για το κοινό είναι σχετικά περιορισμένοι. Σίγουρα όμως χρειάζεται στυλ στη διακόσμηση, ένα κλασικό τραπεζάκι με καρέκλες ίσως, ένα συντριβανάκι, για να διανθίσει την εικόνα.

Στο θερινό σίγουρα χρειάζονται μέρη για να μπορεί κανείς να αναπαυτεί ή να πιει έναν καφέ έξω. Εάν δε υπάρχει και πισίνα, τότε πρέπει να προβλεφθούν και τα ανάλογα καθίσματα με τις ομπρέλες.

Σε κάθε περίπτωση, η επίπλωση ενός ξενοδοχείου αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για την προσέλκυση κοινού. Οι τουρίστες στις παρέες συζητούν συχνά το πώς πέρασαν στις διακοπές τους, οπότε πρέπει να μεταβιβάσουν θετικές εντυπώσεις, για να φέρουν και άλλους πελάτες. Η μελέτη και ο σχεδιασμός με τη συμβουλευτική συνδρομή ειδικών, με θεωρητικές γνώσεις μπορεί να ανοίξει ορίζοντες για σημαντικές λύσεις.

Πηγή:Kmstoredesign.gr