Καθαρισμός χαλιών: 4 απαντήσεις στις πιο βασικές σας ερωτήσεις

καθαρισμος χαλιων

Τώρα που μπαίνει η άνοιξη, ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί είναι τι θα κάνουμε με τα χαλιά μας. Τα χαλιά όλο το χειμώνα έχουν μαζέψει άπειρη σκόνη και πολλά εκατομμύρια ακάρεα, οπότε ο καθαρισμός χαλιών είναι επιτακτικός, προτού τα συσκευάσουμε και τα αποθηκεύσουμε στο σπίτι ή σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο. Συνηθίζατε μέχρι τώρα να πλένετε τα χαλιά σας στο σπίτι, όμως για φέτος λέτε να ακολουθήσετε μια πιο επαγγελματική λύση; Αν δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα, τότε θα έχετε πολλές απορίες. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε όλες σας τις ερωτήσεις και σας τις απαντάμε, για να ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε!

Είναι ασφαλής ο καθαρισμός χαλιών για παιδιά και κατοικίδια;

Ο καθαρισμός χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο χρησιμοποιεί βιολογικά απορρυπαντικά, όχι μόνο είναι ασφαλής αλλά και πολύ ωφέλιμος. Τα ακάρεα, τα μικρόβια δηλαδή που συσσωρεύονται στα χαλιά και θρέφονται από τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες σε ευπαθείς οργανισμούς. Αν, λοιπόν, χρησιμοποιούνται υποαλλεργικά καθαριστικά που δεν αφήνουν υπολείμματα, τότε το χαλί σας θα είναι έτοιμο για τον επόμενο χειμώνα, πεντακάθαρο και φιλικό προς τα παιδιά και τα ζωάκια σας.

καθαρισμος χαλιων

Με τα χειροποίητα χαλιά τι γίνεται;

Τα χειροποίητα χαλιά χρειάζονται και αυτά πλύσιμο, αφού διαφορετικά η κοπτική σκόνη και η βρομιά θα διαβρώσει την υφή τους. Ωστόσο, καλό είναι να επιλέξετε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο εξειδικεύεται στον ξηρό καθαρισμό. Ο ξηρός καθαρισμός χαλιών επιτυγχάνεται με αφρό, ο οποίος απορροφάει τη σκόνη και τα ακάρεα χωρίς διαβροχή. Έτσι, το ευαίσθητο χειροποίητο χαλί παραμένει ανέπαφο από την υγρασία και είναι έτοιμο προς χρήση αμέσως.

Γιατί το πλύσιμο στο σπίτι δεν είναι καλή ιδέα;

Οι απαντήσεις στις δύο παραπάνω ερωτήσεις σίγουρα θα σας έπεισαν ότι ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, αφού εκεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επαγγελματικά βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά ούτε φυσικά να γίνει ξηρός καθαρισμός. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που συντείνουν στη λύση του ταπητοκαθαριστηρίου. Ο βασικότερος είναι το στέγνωμα. Αν το στέγνωμα δε γίνει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους χωρίς υγρασία αλλά και μακριά από τον ήλιο που διαβρώνει τα χρώματα, τότε το χαλί θα καταλήξει είτε ξεβαμμένο είτε με κατάλοιπα υγρασίας. Κάτι δηλαδή που είναι πολύ συνηθισμένο στο πλύσιμο στο σπίτι.

Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών στο σπίτι;

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά ταπητοκαθαριστήρια παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού καθαρισμού στο σπίτι συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα και των δύο μεθόδων. Έτσι, από τη μία δεν χρειάζεται να μεταφέρετε το χαλί εκτός σπιτιού και από την άλλη μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του καθαρισμού του χαλιού σας με σύγχρονο εξοπλισμό από ανθρώπους που ξέρουν καλά πώς να του φερθούν και πώς να έχουν ως αποτέλεσμα ένα πεντακάθαρο χαλί χωρίς ίχνος σκόνης, ακάρεων αλλά και υγρασίας.