Κρίσεις πανικού: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Η κρίση πανικού προκαλεί ένα πολύ τρομακτικό αίσθημα σε όποιον την έχει βιώσει. Ψυχικά και σωματικά συμπτώματα συνδέονται για να δημιουργήσουν μια έντονη, απροσδόκητη και ξαφνικά εμφανιζόμενη αίσθηση πως κάτι τρομακτικό θα συμβεί. Ναυτία, εφίδρωση, έμετος, τρέμουλο, δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στις κρίσεις πανικού.

Είναι όμως οι κρίσεις πανικού τόσο επικίνδυνες όσο μοιάζουν εκείνη τη στιγμή; Οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές μας καθησυχάζουν πως όχι. Όσο και αν νομίζουμε ότι θα πάθουμε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή στην πραγματικότητα μια κρίση πανικού, παρόλο που είναι επώδυνη, δεν θα μας αφήσει κάποια σωματική ή ψυχική βλάβη.

κρίσεις πανικούΠώς όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση πανικού; Σε πρώτη φάση βοηθάει να σκεφτούμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Ένας στους δέκα ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του κρίση πανικού, ενώ ένας στους 100 θα υποφέρει από γενικευμένη διαταραχή πανικού, δηλαδή θα έρχεται αντιμέτωπος με κρίσεις αρκετές φορές μέσα στο μήνα. Στους περισσότερους ανθρώπους η πρώτη κρίση θα εμφανιστεί στην ηλικία των 20-25 ετών, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης είναι διπλάσια στις γυναίκες.

Πέρα όμως από τα στατιστικά η άμεση αντιμετώπιση μιας κρίσης απαιτεί σταθερές και ψύχραιμες κινήσεις. Μόλις σας συμβεί, πρέπει να μείνετε εκεί που είστε και να αντιμετωπίσετε κάθε τρομακτική σκέψη με το σκεπτικό πως είναι απόρροια της κρίσης και άρα θα περάσει. Οι ψυχοθεραπευτές συμβουλεύουν πως η συνειδητοποίηση της κρίσης είναι ένα τεράστιο βήμα για την απομυθοποίηση και τελικά την καταπολέμησή της. Παράλληλα, πρέπει κανείς να προσπαθήσει να χαλαρώσει κάνοντας θετικές σκέψεις και χωρίς να προσπαθεί να βγει κατευθείαν από αυτή την άσχημη κατάσταση. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα και είναι ανώφελο έως και βλαπτικό να προσπαθείτε να την τελειώσετε νωρίτερα, αφού αυτό σας γεμίζει επιπρόσθετο άγχος.

Η μακροπρόθεσμη όμως και αποτελεσματική θεραπεία των κρίσεων πανικού απαιτεί ψυχοθεραπεία, για να αντιμετωπιστούν οι φοβίες και οι στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας. Όπως μας εξηγούν οι ψυχοθεραπευτές, συχνά ο τρόπος που βλέπουμε συγκεκριμένες καταστάσεις και οι συνειρμοί που δημιουργεί το μυαλό μας, μας ωθούν να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο με τρόπο που βλάπτει τον ψυχισμό μας. Γι´ αυτό το λόγο η ψυχοθεραπεία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις κρίσεις πανικού ωθώντας μας να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τελικά να μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος μας.

Εκτός από την ψυχοθεραπεία για τις κρίσεις πανικού μπορεί να φανεί χρήσιμη η άσκηση, με την οποία αποβάλλονται οι τοξίνες και χαλαρώνει ο οργανισμός. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μισή ώρα έντονης άσκησης για πέντε φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα επιδεινώνουν το άγχος, οπότε συνιστάται μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή χωρίς την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων αλλά και χωρίς πολύ αλκοόλ, καφέ και κάπνισμα. Τέλος, πολλοί άνθρωποι έχουν δει αποτελέσματα με εναλλακτικές θεραπείες χαλάρωσης, όπως μασάζ, γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής. Φυσικά σε κάθε περίπτωση οι προτεινόμενες λύσεις καλό είναι να συζητηθούν προηγουμένως με τον ψυχοθεραπευτή ή τον ψυχίατρό σας και να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού