Κριτήρια επιλογής για επαγγελματικούς εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα

Πατάτε το κουμπί έναρξής τους κάθε πρωί, ασυνείδητα, μαζί με αυτό της καφετιέρας και την τοστιέρα που μπαίνει στην πρίζα. Τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και οι επαγγελματικοί εκτυπωτές είναι οι συσκευές που θα χρειαστείτε κάθε μέρα, για τις υποχρεώσεις σας στην εταιρεία, στη σχολή και σε κάθε είδους δουλειά που απαιτεί χαρτί και … μελάνι. Χρήσιμες συσκευές για την αντιγραφή, τη σάρωση, την εκτύπωση και την αποστολή φαξ, θα σας λύσουν τα χέρια από τις συχνές επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και κέντρα εκτυπώσεων και φωτοτύπησης. Πλέον και με τις νέες τεχνολογίες που προσφέρουν, μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Όλα μπορούν να γίνουν πλέον και ασύρματα, πίνοντας τον πρωινό καφέ σας στον καναπέ σας.

Κριτήρια επιλογής φωτοαντιγραφικού

Καθώς έχετε ήδη αποφασίσει να αγοράσετε έναν εκτυπωτή για το σπίτι σας (γεγονός που σημαίνει ότι έχετε πολλή δουλειά «γραφείου» σε τακτική βάση) ή για την επιχείρησή σας, η πρώτη κίνηση είναι να μελετήσετε τα κριτήρια επιλογής του. Σίγουρα η αγορά ενός φωτοαντιγραφικού μηχανήματος δεν είναι και αγορά σπιτιού, αλλά ως συσκευή είναι κάτι που δεν αλλάζει και κάθε μέρα. Και επειδή στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά μοντέλα και με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, πρέπει να μελετήσετε, να ερευνήσετε και να αποφασίσετε τί ψάχνετε, πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς και περάσετε το κατώφλι ενός καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών.

επαγγελματικοι εκτυπωτεςΣύμφωνα με τους ειδικούς, η επιλογή σας θα πρέπει να γίνει με βάση έξι κριτήρια:

  1. Λειτουργίες και εργασίες: Θα χρειαστείτε σάρωση; Ή μήπως μόνο αντιγραφή και εκτύπωση; Στόχος σας είναι να αποστέλλετε και φαξ; Οι εργασίες για τις οποίες θα χρειαστείτε τη συσκευή, θα καθορίσουν το μοντέλο που θα αγοράσετε. Πλέον πολλά φωτοαντογραφικά μηχανήματα (όπως οι καινοτόμοι εκτυπωτές Konica minolta) προσφέρουν και πρόσθετες λειτουργίες όπως αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, ασύρματη σύνδεση και πολλά ακόμη. Αν ξέρετε τί ζητάτε, θα μπορείτε να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη συσκευή, ώστε να βελτιστοποιήσετε την εμπειρία σας.
  2. Ταχύτητα: Τον θέλετε να πιάνει κόκκινο στην ταχύτητα ή … να παίρνει το χρόνο του; Η ταχύτητα ενός φωτοτυπικού μηχανήματος είναι πολύ σημαντικό γνώρισμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα θέλατε ένα μηχάνημα που σέρνεται και θα κάνει τη ζωή σας «πιο δύσκολη». Η ταχύτητα για τα φωτοτυπικά μηχανήματα μετράται σε ppm (δηλαδή σελίδες ανά λεπτό) και δηλώνει το πόσο γρήγορα το μηχάνημα θα εκτυπώνει τη δουλειά σας. Βέβαια, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι ο αριθμός ταχύτητας που λένε οι περισσότεροι κατασκευαστές καθορίζεται από ρυθμίσεις όπως η αυτόματη διπλή όψη και η υψηλή ποιότητα.
  3. Όγκος: Ο όγκος και το μέγεθος των εγγράφων και των φωτογραφιών που επιθυμείτε να εκτυπώνετε είναι ένα πολύ βασικό κριτήριο. Τα μηχανήματα, όπως και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, χωρίζονται σε μεγάλα και μικρά. Είναι φυσικό ότι ένα «μικρό» και «ελαφρύ» μηχάνημα δεν θα είναι σε θέση να εκτυπώνει καθημερινά 7000 σελίδες και ολόκληρα συγγράμματα. Αποφασίστε και σκεφτείτε τί δουλειά έχετε μέχρι σήμερα και κρίνετε ανάλογα.
  4. Έγγραφα διπλής όψης: πολλά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, ειδικά τελευταίας τεχνολογίας, διαθέτουν το χαρακτηριστικό της διπλής όψης, που θα σας επιτρέπει να αντιγράψετε αυτόματα ή να σαρώσετε ένα έγγραφο διπλής όψης, χωρίς τον φόρτο να το γυρίσετε εσείς.
  5. Ευκολία χρήσης: οι χρήστες πρέπει να «απολαμβάνουν» ευκολία κατά τη χρήση της συσκευής. Ένα εύκολο σύστημα απεικόνισης κάνει πιο ευχάριστη την αλληλεπίδραση του χρήστη με τη συσκευή. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από έναν πολύπλοκο εκτυπωτή, με πολλά κουμπιά και δύσκολο τρόπο λειτουργίας.
  6. Επισκευή φωτοαντιγραφικών και συντήρηση φωτοαντιγραφικών: τα πράγματα δε θα είναι πάντα τόσο ρόδινα με τους εκτυπωτές σας. Με το πέρασμα του χρόνου και τη (κατά)χρήση, σίγουρα θα παρουσιάσουν προβλήματα. Πριν εμπιστευτείτε εταιρεία για την αγορά σας, αναζητήστε στο διαδίκτυο τί λένε οι προηγούμενοι αγοραστές για την εταιρεία που θα εμπιστευθείτε. Θα βρείτε πιο ειλικρινείς απόψεις και μια πραγματικότητα ίσως διαφορετική από όσα σας λένε οι πωλητές.