Μαργαριταρένια βραχιόλια: όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύτιμο μαργαριτάρι

Οι πέρλες είναι εξαιρετικά στη μόδα φέτος στα κοσμήματα και φυσικά τι πιο όμορφο από ένα βραχιόλι με μαργαριτάρια, το οποίο συνδυάζει το μοντέρνο με το vintage σε ένα εκλεπτυσμένο και ξεχωριστό σύνολο. Γνωρίζετε, όμως, πώς δημιουργούνται τα μαργαριτάρια και τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τους; Αν όχι, συνεχίστε να διαβάζετε, προτού αγοράσετε κάποιο κόσμημα με αυτό το περιζήτητο φυσικό υλικό που κοσμεί το λαιμό, τα αυτιά και τον καρπό των γυναικών για πάνω από 4 χιλιετίες.

Φυσικά μαργαριτάρια

Ο πιο ακριβός τύπος μαργαριταριών είναι τα φυσικά, αυτά δηλαδή που δεν καλλιεργούνται αλλά αλιεύονται. Το μαργαριτάρι δημιουργείται όταν σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο εισέλθει κάποιο σκουπιδάκι ή πετραδάκι. Τότε το όστρακο, για να εξουδετερώσει τον εισβολέα, εκκρίνει από πάνω του μάργαρο, το οποίο σιγά σιγά με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται σε ένα υπέροχο μαργαριτάρι. Ακριβώς επειδή χρειάζεται πολλά χρόνια, για να δημιουργηθεί, και επειδή η αλίευσή του είναι δύσκολη, το μαργαριτάρι είναι πολύ ακριβό και γι’ αυτό και τα βραχιόλια ή κολιέ που έχουν πολλά μαργαριτάρια προσφέρονταν ανέκαθεν ως ένα ανεκτίμητο δώρο σε μια γυναίκα.

βραχιολια με περλες

Καλλιεργημένα μαργαριτάρια

Αρκετά πιο οικονομικά είναι τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια, αυτά δηλαδή στη δημιουργία των οποίων ο άνθρωπος συμμετέχει ενεργά. Υπάρχουν καλλιέργειες μαργαριτοφόρων οστράκων, όπως ακριβώς υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες. Μέσα στο όστρακο τοποθετείται κάποιο μικρό πετραδάκι, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία δημιουργίας του μαργαριταριού. Ο άνθρωπος επεμβαίνει όχι μόνο σε αυτή τη φάση αλλά και στις επόμενες, όταν διαμορφώνεται το μαργαριτάρι, έτσι ώστε να του δώσει το σχήμα που θέλει. Επειδή δεν υπάρχει αλίευση και όλη η διαδικασία γίνεται γρηγορότερα, τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια είναι πολύ πιο φθηνά, χωρίς όμως να στερούνται σε ποιότητα.

Είδη μαργαριταριών

Εκτός από τη διάκρισή τους ως προς το αν είναι φυσικά ή καλλιεργημένα τα μαργαριτάρια διαφέρουν και ως προς άλλους παράγοντες που τα ομαδοποιούν σε διάφορες κατηγορίες. Τέτοιοι παράγοντες είναι για παράδειγμα το μέγεθος, η στιλπνότητα, το χρώμα, οι συνθήκες ανάπτυξης, η τεχνική συγκομιδής, η ποικιλία του όστρακου και το σχήμα. Η ποικιλία στα μαργαριτάρια είναι πολύ μεγάλη και ξεφεύγει από το κλασικό άσπρο που βλέπουμε συνήθως στα κολιέ, αφού μπορεί να βγει σε διάφορα χρώματα και σχήματα που θα δημιουργήσουν ξεχωριστά και εντυπωσιακά βραχιόλια.

Αγορά μαργαριταριού

Όταν αγοράζετε μαργαριταρένια βραχιόλια ή άλλα κοσμήματα, πρέπει να προσέξετε κάποιες παραμέτρους, ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς πληρώνετε. Μεγάλη σημασία στην τιμή του μαργαριταριού παίζει –εκτός βέβαια από τις συνθήκες ανάπτυξής του- η λάμψη και το μέγεθός του. Συνήθως, στα βραχιόλια χρησιμοποιούνται μικρότερα μαργαριτάρια σε σχέση με τα κολιέ, όμως πέρα από αυτό καλό είναι να δώσετε σημασία και στην οξύτητα και την ένταση των αντανακλάσεων στην επιφάνεια του μαργαριταριού. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε κάποιο βραχιόλι που αποτελείται ολόκληρο από πέρλες, τότε σημαντικό ρόλο παίζει και η ομοιότητα μεταξύ των μαργαριταριών, ώστε να προκύπτει μια ισορροπημένη εμφάνιση. Ακόμα και μικρές διαφορές στο μέγεθος, το σχήμα ή το φινίρισμα μπορεί να μοιάζουν παράταιρες και υπερβολικές.