Θα χρειαστείτε μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Η αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κόστος για κάθε νέο επιχειρηματία και συχνά είναι αποθαρρυντικός παράγοντας, αφού δεσμεύει ένα σημαντικό μέρος της επένδυσης και μάλιστα σε πολύ αρχικό στάδιο, πριν καν τεθεί το ζήτημα της απόσβεσης. Το κόστος αυτό μπορεί να ανέλθει σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αφού βασικά αντικείμενα του εξοπλισμού, όπως τα επαγγελματικά ψυγεία, οι φούρνοι και οι απορροφητήρες κοστίζουν το καθένα πάνω από 1.000€, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητες και άλλες μικρότερες αλλά εξειδικευμένες συσκευές, ειδικά αν κανείς πρόκειται να ανοίξει μαγαζί εστίασης. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δοθεί μέσω της ενοικίασης ή της αγοράς μεταχειρισμένου επαγγελματικού εξοπλισμού. Τι είναι απαραίτητο ωστόσο να προσέξετε, για να διαθέσετε σωστά τα χρήματά σας και να μην κάνετε μια επένδυση που τελικά θα αποδειχθεί περισσότερο ασύμφορη ακόμα και από τον καινούριο επαγγελματικό εξοπλισμό;

 

επαγγελματικος εξοπλισμος

 

Το σπουδαιότερο σημείο, στο οποίο πρέπει να δώσετε βάση, είναι η προέλευση του μεταχειρισμένου επαγγελματικού εξοπλισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε και τις προοπτικές μακροχρόνιας σωστής λειτουργίας και απόσβεσης. Καλό είναι να εμπιστεύεστε εξειδικευμένες εταιρείες μεσαζόντων, οι οποίες έχουν κάνει οι ίδιες την έρευνα που χρειάζεται και ξέρουν τις ανάγκες της αγοράς και της εκάστοτε επιχείρησης. Αν αγοράσετε απευθείας μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό από κάποιον ιδιώτη, υπάρχει δυστυχώς το ενδεχόμενο της εξαπάτησης, ενώ δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο να ελέγξετε την ακριβή κατάσταση του κάθε αντικειμένου.

Για εξοπλισμό εστίασης επισκεφθείτε το serkoararat.gr

Για τη σωστότερη εξακρίβωση αυτής της κατάστασης μπορείτε να συνεργαστείτε και με κάποιον μηχανικό για τα μεγάλα και σημαντικά για την επιχείρησή σας μηχανήματα, όπως τα επαγγελματικά ψυγεία. Ο μηχανικός θα περιορίσει τον έλεγχό του σε συγκεκριμένα στοιχεία και με την έκθεσή του θα σας κατατοπίσει επί του θέματος. Παράλληλα, αν αυτό είναι δυνατό, χρήσιμο θα ήταν να μάθετε από ποια ακριβώς επιχείρηση προέρχονται τα μεταχειρισμένα μηχανήματα. Έτσι και με βάση το δεδομένο αυτό, θα μπορέσετε να εξακριβώσετε πιθανώς το έτος κατασκευής αλλά και τη χρήση που έχει γίνει στον εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση εκ των ων ουκ άνευ είναι να λάβετε όλα τα έγγραφα του κάθε μηχανήματος που πιστοποιούν τη χρονολογία και την εταιρεία κατασκευής αλλά και το υπόλοιπο της εγγύησης. Επίσης, επικοινωνήστε για παν ενδεχόμενο και με κάποιον δικηγόρο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για όλες τις παρεπόμενες υποχρεώσεις του πωλητή, όπως η εγκατάσταση, η συντήρηση και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Πάντως, πριν κάνετε το οποιοδήποτε βήμα, πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προσδοκίες έχετε από την επιχείρησή σας. Αν για παράδειγμα δεν έχετε αποφασίσει αν το μαγαζί που θα ανοίξετε θα λειτουργεί ως καφετέρια ή ως εστιατόριο ή αν δράτε σε ένα χώρο ή μια περιοχή όπου τα πράγματα είναι ρευστά και θέλετε να ξεκαθαρίσετε με τον καιρό πού θα δώσετε μεγαλύτερο βάρος, τότε είναι πιο σώφρον να νοικιάσετε τον επαγγελματικό σας εξοπλισμό, μέχρι να κατασταλάξετε τι ακριβώς και για πόσο θα το χρειαστείτε. Η ενοικίαση μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι ασύμφορη, όμως για τα πρώτα βήματα, ειδικά αν δεν μπορείτε να επενδύσετε πολλά χρήματα αρχικά, ίσως αποδειχθεί σωτήρια.