Ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες Invisalign

Οι ενήλικες ασθενείς, όταν αποφασίζουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, επιθυμούν τη διακριτικότητα των ορθοδοντικών μηχανισμών και για αυτό το λόγο επιλέγουν συνήθως διάφανα σιδεράκια και άλλες επιλογές, που δεν θα τους αλλοιώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα του προσώπου τους, έστω και προσωρινά, και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν κανονικά όλες τους τις δραστηριότητες σαν να μην έχουν επισκεφθεί τον ορθοδοντικό. Μία από αυτές τις επιλογές είναι η μέθοδος Invisalign, η οποία παρέχει ορθοδοντική μετακίνηση χωρίς σιδεράκια αλλά με σχεδόν αόρατες μεμβράνες που αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες.Αόρατα-διάφανα σιδεράκια

Ποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο Invisalign?
Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται ποικίλα ορθοδοντικά προβλήματα σε όλο το φάσμα των περιστατικών που έχει να αντιμετωπίσει ο ορθοδοντικός. Συνωστισμένα δόντια, εκτενή διαστήματα, σταυροειδής σύγκλειση, υπερσύγκλειση και υποσύγκλειση είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μπορεί να θεραπεύσει η μέθοδος Invisalign. Σε κάθε περίπτωση ο ορθοδοντικός θα αποφασίσει αν αυτή η ορθοδοντική θεραπεία είναι κατάλληλη για να λύσει το πρόβλημά σας και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Ποια είναι τα στάδια της θεραπείας;
Στο πρώτο στάδιο, ο ορθοδοντικός θα εξετάσει τη στοματική σας κοιλότητα και θα αναγνωρίσει το πρόβλημα συζητώντας μαζί σας τους στόχους σας και πώς θέλετε να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα. Εφόσον η ορθοδοντική μέθοδος Invisalign είναι κατάλληλη για εσάς, τότε θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και ο ορθοδοντικός θα πάρει το αποτύπωμα των δοντιών σας, το οποίο θα σταλεί στα εργαστήρια της Invisalign για περαιτέρω επεξεργασία.
Στο δεύτερο στάδιο, το αποτύπωμα αυτό θα ψηφιοποιηθεί έτσι ώστε τόσο ο ορθοδοντικός όσο και εσείς να είστε σε θέση να δείτε την ακριβή θέση των δοντιών αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η οδοντική μετακίνηση. Έτσι, η ψηφιοποίηση λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Αφενός δίνει τη δυνατότητα στον ορθοδοντικό να έχει καλύτερη εποπτεία της στοματικής σας κοιλότητας και αφετέρου εσείς μπορείτε να έχετε μία πλήρη εικόνα του πώς θα είναι το χαμόγελό σας μετά την ορθοδοντική θεραπεία.
Στο τρίτο στάδιο, θα συμφωνήσετε με τον ορθοδοντικό σας το ακριβές σχέδιο θεραπείας και θα φτιαχτούν για εσάς οι μεμβράνες Invisalign τόσο για την πάνω όσο και για την κάτω γνάθο. Οι μεμβράνες αυτές θα φορεθούν από εσάς για δύο εβδομάδες και μετά θα πρέπει να αλλάξουν. Γενικώς, αυτή η διαδικασία θα κρατήσει, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, 9-18 μήνες και θα χρησιμοποιήσετε 18-36 μεμβράνες.
Το τέταρτο στάδιο αποτελεί αυτό της θεραπείας. Κατά τη διάρκειά της πρέπει να φοράτε τις μεμβράνες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας εκτός από την ώρα που τρώτε και πλένετε τα δόντια σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δείτε αποτελέσματα στο προκαθορισμένο διάστημα. Θα πρέπει να πηγαίνετε στον ορθοδοντικό σας για έλεγχο κάθε 4-6 εβδομάδες και σταδιακά θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στο χαμόγελό σας, το οποίο θα μετατρέπεται σε ένα απόλυτα ομαλό, υγιές και όμορφο χαμόγελο. Σε κάθε επίσκεψη θα λαμβάνετε το σετ των μεμβρανών που θα φορέσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να επισκέπτεστε τον ορθοδοντικό σας κάθε 2 εβδομάδες.

Ευχαριστούμε τον ορθοδοντικό Dr. Δημήτριο Μοίρα για το άρθρο.