Πόρτες εξωτερικού χώρου

Οι πόρτες εξωτερικού χώρου αποτελούν βασικό στοιχείο της εικόνας, αλλά και απαραίτητο συστατικό για την οργάνωση της ασφάλειας του σπιτιού, του κτιρίου ή της εγκατάστασης. Η σύγχρονη εποχή, με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της, επιδρά και στους κατασκευαστικούς τομείς. Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι πόρτες. Ιδίως αυτές του εξωτερικού χώρου θεωρούνται σημαντικές, όχι μόνο για την εικόνα, αλλά και την προστασία του χώρου.

Κάποτε στις γειτονιές…

Αναφερόμενοι στις εξωτερικές πόρτες συχνά η σκέψη μπορεί να ταξιδεύει στο παρελθόν, με τις παραδοσιακές, φτιαγμένες από ξύλο, που οδηγούν σε αυλή ή εσωτερική σκάλα. Συνήθως επρόκειτο για απλές κατασκευές, με ένα ή δύο φύλλα. Βέβαια, μιλάμε για μια εποχή, που οι πόρτες των σπιτιών ήταν ανοιχτές, κυριαρχούσε το πνεύμα της «γειτονιάς», ενώ πολύς κόσμος τα καλοκαίρια κοιμόταν σε ταράτσες ή βεράντες.

Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες για θωράκιση

Ωστόσο όταν πρέπει να επανέλθουμε στη σημερινή πραγματικότητα, η πόρτα εξωτερικού χώρου συχνά ταυτίζεται, ως έννοια, με μια βαριά κατασκευή, που λειτουργεί ως «θύρα ασφαλείας», για τη θωράκιση του ιδιωτικού χώρου. Ιδίως στις περισσότερες σύγχρονες κατοικίες η «πόρτα ασφαλείας» θεωρείται θεμελιώδες στοιχείο.

Πλέον η ζωή των πολιτών έχει αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με αυτή, που οι παλαιότεροι αποκαλούν ως «ρομαντική» εποχή. Σίγουρα, για όποιον νοσταλγεί, συνήθως στη μνήμη του ανακαλούνται μόνο τα θετικά στοιχεία. Ωστόσο σίγουρα δεν υπήρχαν οι ληστείες και οι διαρρήξεις, στο βαθμό τουλάχιστον που αυτές παρατηρούνται στις μέρες μας.

πόρτες εξωτερικού χώρουΟι σιδερένιες πόρτες είναι συχνά προτιμητέες από τους κατασκευαστές και  τους πελάτες τους, ιδίως εάν πρόκειται για σύγχρονες μονοκατοικίες. Πρόκειται για γερό υλικό, το οποίο δύσκολα παραβιάζεται.  Επίσης το ίδιο ανθεκτικές θεωρούνται και αυτές που είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο.. Πρόκειται για υλικό, το οποίο δε διαβρώνεται, είναι ανθεκτικό στα ακραία καιρικά φαινόμενα και απαιτείται μηδενικό κόστος για τη συντήρησή του. Γενικά οι μεταλλικές κατασκευές είναι καλαίσθητες και ισχυρές. Οι πόρτες μπορεί να είναι ανοιγόμενες ή συρόμενες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις χωροταξικές δυνατότητες του κτίσματος.

Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στις συρόμενες πόρτες αλουμινίου. Διαθέτουν ιδιαίτερη δυνατότητα συμβατότητας με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, όπως οι αποκαλούμενες «δαγκάνες». Με τα «δόντια» τους και την κατάλληλη τοποθέτηση, μπορούν να κουμπώσουν ιδανικά στην πόρτα αυτού του τύπου, ώστε να μην είναι δυνατή η παραβίασή τους, ούτε με λοστό. Επίσης, η χρήση θεωρείται ως σχετικά απλή.

Η «ξύλινη» παράδοση

Οι ξύλινες πόρτες εξωτερικού χώρου συνήθως παραπέμπουν σε σύγχρονες εξοχικές μονοκατοικίες. Το ξύλο ως φυσικό υλικό «δένει» θαυμάσια με το ορεινό περιβάλλον, τον κήπο, τα δέντρα και γενικότερα το πράσινο. Επίσης η ξύλινη πόρτα συναντάται, ως στοιχείο ιδιαίτερης ομορφιάς, στις παραδοσιακές κυκλαδίτικες και άλλες νησιωτικές οικίες.

Οι σύγχρονες κοινωνικοικονομικές συνθήκες δημιούργησαν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι άλλοτε ανοιχτές πόρτες, πλέον έγιναν ερμητικά κλειστές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Πλέον και η επιλογή της εξώπορτας δεν είναι απλή υπόθεση. Για το σπίτι ή την εγκατάσταση απαιτείται θωράκιση. Η ύπαρξη μιας γερής πόρτας, με τα κατάλληλα υλικά και τη σωστή τοποθέτηση, αποτελεί ένα στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή, από τους ενδιαφερόμενους.