Πώς να διαλέξω σίδερο; Τα βασικά χαρακτηριστικά να προσέξετε στην αγορά του

Δεν υπάρχει άτομο που απολαμβάνει το σιδέρωμα. Ευτυχώς, η τεχνολογική πρόοδος έχει κάνει αυτή τη διαδικασία ευκολότερη, αυξάνοντας την απόδοση του σίδερου και βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, μέσα σε μια τόσο μεγάλη ποικιλία σίδερων είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς να επιλέξετε την κατάλληλη συσκευή. Ας δούμε παρακάτω τις βασικές λειτουργίες, χαρακτηριστικά και τύπους σίδερων, ώστε να ξέρετε τι να διαλέξετε για εσάς.

Ισχύς

ατμός βγαίνει από ηλεκτρικό σίδερο

Η ισχύς διαφέρει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών μοντέλων, από περίπου 1200 έως 2200 W. Η ισχύς επηρεάζει την απόδοση λείανσης του υφάσματος. Για την οικιακή χρήση του σιδερώματος, δηλαδή για καθημερινά ρούχα, κλινοσκεπάσματα και τραπεζομάντιλα, 1200-1600 W είναι μια ικανοποιητική απόδοση.

Εάν σιδερώνετε αρκετά συχνά και δεν αντέχετε καθόλου τη διαδικασία, σας συνιστούμε να αγοράσετε ένα σίδερο με υψηλότερη ισχύ, περίπου 1800-1900 W, καθώς θερμαίνεται γρηγορότερα και μπορεί καλύτερα να ανταπεξέλθει στο έντονο τσαλάκωμα. Σίδερα ισχύος 2000 W και άνω είναι επαγγελματικά, αλλά είναι αρκετά πιο ακριβά και σπανίως είναι χρήσιμα σε ένα απλό νοικοκυριό.

Υλικό

σίδερο πάνω σε σιδερώστρα

Το υλικό της πλάκας καθορίζει διάφορες παραμέτρους: την τιμή του σίδερου, την ταχύτητα θέρμανσης και ψύξης, το βάρος και την ποιότητα σιδερώματος. Οι βασικότεροι τύποι πλάκας είναι:

  • Αλουμίνιο: Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι η χαμηλή τιμή. Τα σίδερα με πλάκα αλουμινίου είναι τα φθηνότερα, ενώ ταυτόχρονα έχουν και χαμηλό βάρος, οπότε γλιστρούν εύκολα στην επιφάνεια του υφάσματος. Το αλουμίνιο θερμαίνεται γρήγορα και ψύχεται με την ίδια ταχύτητα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του υλικού είναι ότι μπορεί να καθαριστεί με οποιοδήποτε απορρυπαντικό και ζεστό νερό, χωρίς να πρέπει να καταφύγετε σε ειδικές μεθόδους καθαρισμού. Ωστόσο, είναι ένα υλικό που δεν ταιριάζει με όλα τα υφάσματα και υπάρχει ο κίνδυνος να τα κάψει.
  • Ανοξείδωτο ατσάλι: Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, για να ζεσταθεί και να κρυώσει. Επίσης, είναι αρκετά βαρύ, οπότε δεν ενδείκνυται για πολύωρη χρήση.
  • Κεραμικό: Πολλά μοντέρνα σίδερα έχουν κεραμική πλάκα. Η κεραμική επίστρωση είναι πολύ απαλή και λεπτή, γλιστράει τέλεια στο ύφασμα και είναι βολική. Ωστόσο, διατηρεί την ίδια θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως κρυώνει αργά, οπότε δεν μπορείτε να βάλετε αμέσως το σίδερο στο ντουλάπι. Επιπλέον, η κεραμική πλάκα είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί να γρατζουνιστεί εύκολα.
  • Τιτάνιο: Το τιτάνιο χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά σίδερα, καθώς είναι πολύ αποδοτικό αλλά και πολύ ακριβό.

Κύριες λειτουργίες

ηλεκτρικό σίδερο

Ένα ζήτημα που πρέπει να προσέξετε στην αγορά σίδερου είναι οι λειτουργίες του. Συνοπτικά, αυτές είναι:

  • Ατμός: Σήμερα, ακόμη και τα πιο απλά και φθηνά σίδερα διαθέτουν σύστημα παραγωγής ατμού. Υπάρχουν δύο τύποι παραγωγής ατμού, ο αυτόματος και ο χειροκίνητος. Η χειροκίνητη λειτουργία είναι ιδανική, αν τα ρούχα έχουν στεγνώσει πολύ και είναι δύσκολο να σιδερωθούν. Η αυτόματη λειτουργία ατμού χρησιμοποιείται κατά την επιλογή ενός ειδικού προγράμματος ή υψηλών θερμοκρασιών στο σίδερο και βγαίνει από τις τρύπες στην πλάκα χωρίς την πίεση κάποιου κουμπιού. Όσο περισσότερες τρύπες έχει το σίδερο, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το σιδέρωμα. Είναι πολύ σημαντικό, οι τρύπες να βρίσκονται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την πλάκα, και όχι μόνο στις άκρες, όπως σε ορισμένα μοντέλα. Μια άλλη σημαντική λειτουργία είναι ο κάθετος ατμός που επιτρέπει το σιδέρωμα των κουρτινών και των ρούχων χωρίς να τα βγάζετε από τις κρεμάστρες.
  • Ψεκασμός νερού: Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη, όταν ακόμη και ο ατμός δεν βοηθά, για παράδειγμα όταν σιδερώνετε τζιν ή όταν τα ρούχα είναι πολύ στεγνά. Καλό είναι να ελέγξετε τη χωρητικότητα του δοχείου νερού. Εάν είναι λιγότερο από 250-350 ml, τότε θα πρέπει να γεμίζετε συνεχώς νερό, κάτι πολύ κουραστικό. Και για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, επιλέξτε σίδερα με διαφανές δοχείο, για να βλέπετε πόση ποσότητα νερού έχει απομείνει.
  • Επιλογή υφάσματος: Κάθε σίδερο έχει έναν ρυθμιστή με τη μορφή περιστρεφόμενου κύκλου με ένδειξη των διαφόρων τύπων υφασμάτων. Όσο πιο πολλοί τύποι, τόσο καλύτερη θερμοκρασία θα μπορείτε να επιλέξετε για το ρούχο.

Ασφάλεια

ηλεκτρικό σίδερο και σιδερωμένα ρούχα

Μερικά σίδερα έχουν αυτόματη λειτουργία απενεργοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι το σίδερο σβήνει, αν παραμείνει αδρανές για 15-30 δευτερόλεπτα οριζόντια και 8-10 λεπτά κάθετα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αν ξεχάσατε να απενεργοποιήσετε το σίδερο πριν φύγετε. Ωστόσο, τα φθηνά μοντέλα δεν έχουν αυτή την επιλογή, κάτι που καθιστά την ασφάλειά τους εξαιρετικά αμφίβολη.

Θα βρείτε ποικιλία σε ηλεκτρικά σίδερα και λοιπές οικιακές συσκευές