Πώς να μην καταστραφείτε από ένα ενεχυροδανειστήριο

Η προσωπική μου εμπειρία σε ένα ενεχυροδανειστήριο που θα σας περιγράψω δεν είναι η καλύτερη δυνατή, όμως ήμουν προσεκτική στα σημάδια και έφυγα αμέσως. Ευτυχώς, κατάφερα στη συνέχεια να βρω σωστούς επαγγελματίες και να κάνω τη δουλειά μου, όπως έπρεπε.

Το 2012, πήγα για πρώτη φορά σε ενεχυροδανειστήριο. Μετά από τρία χρόνια κρίσης στην επιχείρησή μου και με τις τράπεζες να μη δίνουν δάνειο ούτε για δείγμα, αποφάσισα πως το καλύτερο που μπορούσα να κάνω ήταν να μαζέψω κάποια παλιά μου χρυσά κοσμήματα και να τα δώσω για ενέχυρα, ώστε να εξασφαλίσω ρευστό. Ήμουν σίγουρη ότι θα κατάφερνα να ξεπληρώσω το δάνειο, γιατί η επιχείρησή μου αυτό που χρειαζόταν ήταν επιτακτικά κάποια χρήματα, για να ανακάμψει. Όντως έτσι έγινε, οπότε δε μετανιώνω για αυτή μου την απόφαση αφού τελικά και την επιχείρησή μου έσωσα και τα κοσμήματα μου δεν έχασα.

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Επώνυμα Κοσμήματα

Κόντεψα, όμως, να τα χάσω, όταν πήγα σε ένα ενεχυροδανειστήριο χωρίς να το ψάξω καθόλου. Απευθύνθηκα στο γνωστότερο της περιοχής που είχε υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι καλοί, για να είναι τόσο γνωστοί. Σύντομα αυτοδιαψεύστηκα. Ευτυχώς αρκετά σύντομα, πριν να είναι αργά.

Μόλις μπήκα, μου έκανε εντύπωση ότι πουθενά δεν υπήρχε αναρτημένη η άδεια της επιχείρησης που γνώριζα ότι θα έπρεπε να υπάρχει. Αρκετά υποψιασμένη, προχώρησα προς τα μέσα. Με χαιρέτησαν πολύ ευγενικά μπορώ να πω, όμως όταν πήγαμε στο εργαστήριο για την εκτίμηση των χρυσών κοσμημάτων, προβληματίστηκα που είδα ότι την εκτίμηση θα έκανε ο ίδιος άνθρωπος που με είχε χαιρετίσει στην είσοδο. Δεν είχαν κάποιον ειδικό εκτιμητή, κάποιον άνθρωπο που να γνωρίζει πώς αποτιμάται η αξία ενός κοσμήματος;

Σύντομα, η απορία μου λύθηκε, αφού απλώς ζύγισαν το κόσμημα μου. Για ένα ολόχρυσο βραχιόλι του προηγούμενου αιώνα, μου είπαν τιμή 75€! Το πώς έβγαλαν αυτή την τιμή παραμένει θολό. Μου εξήγησαν ότι είναι με βάση το βάρος του σε χρυσό, όμως η τιμή του χρυσού δεν βρισκόταν πουθενά αναρτημένη. Στην ερώτησή μου γιατί υπολογίζουν μόνο το βάρος και όχι τη συνολική αισθητική αξία του κοσμήματος, μου απάντησαν δήθεν εμπιστευτικά κάτι που με σόκαρε: ότι θα έλιωναν το κόσμημα, για να πάρουν τον καθαρό χρυσό του.

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ενέχυρο

Λογικά, μου έκαναν τέτοια αποκάλυψη, για να με πιέσουν να επιστρέψω γρήγορα το δάνειο με τους τόκους, όμως κάτι τέτοιο εμένα μου φάνηκε εξωφρενικό για ένα σπάνιο και πολύτιμο κόσμημα. Έφυγα τρέχοντας και σκεπτόμενη ότι δεν έχω καμία ελπίδα, αν ούτε στο ενεχυροδανειστήριο δεν κατάφερα να βρω άκρη.

Τελικά, κέρδισε η ψυχραιμία και το έψαξα λίγο περισσότερο. Βρήκα ένα ενεχυροδανειστήριο στο κέντρο της Αθήνας που είχε πολύ καλή φήμη και άριστα reviews. Μόλις μπήκα εκεί, ένιωσα αμέσως ασφάλεια. Η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ήταν αναρτημένη δίπλα στην πόρτα, όπως ακριβώς και η τιμή του χρυσού. Ο εκτιμητής ήταν ένας έμπειρος άνθρωπος που ασχολούνταν αποκλειστικά με αυτή τη δουλειά. Μου πρότεινε την τιμή των 350€, την οποία δέχτηκα. Όπως μου εξήγησαν αναλυτικά, ήταν το μόνο ενεχυροδανειστήριο που εκτιμούσε ολόκληρη την αξία του κοσμήματος. Και αυτό μπορούσε να το κάνει, επειδή διατηρούσε κατάστημα, όπου πωλούσε τα μεταχειρισμένα τιμαλφή.

Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να ξέρω ότι το αγαπημένο βραχιόλι της γιαγιάς μου δεν θα κατέληγε μερικά γραμμάρια χρυσού, αν δεν κατάφερνα να ξεπληρώσω το δάνειο. Τουλάχιστον θα το φορούσε κάποιος άνθρωπος που εκτιμούσε την αξία του. Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν τέθηκε καν ως θέμα, ακόμα και όταν καθυστέρησα μερικές μέρες την πληρωμή… Σίγουρα, δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστώ ξανά με το εν λόγω ενεχυροδανειστήριο!