Πώς να προστατεύσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας σας από τη συσσώρευση κεριού

Το κερί στα αυτιά έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικό αντισηπτικό ενάντια στα μικρόβια για τον ακουστικό πόρο. Επιπλέον, αποτρέπει τη βρωμιά να εισέλθει στο τύμπανο.

Ενώ, όμως, το κερί είναι επιβοηθητικό για την υγεία της ακοής σας, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το κερί με την πάροδο του χρόνου. Οι όξινες ιδιότητες του κεριού ενδέχεται να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά μέρη των ακουστικών, καθιστώντας το ένα από τα κύρια αίτια βλάβης τους.

Δυστυχώς, 1 στους 3 ηλικιωμένους αντιμετωπίζουν υπερβολική συσσώρευση κεριού, η οποία επιδεινώνεται από τα ακουστικά, τα οποία διεγείρουν τους αδένες του ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται περισσότερο κερί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα υγιεινής για τα αυτιά σας και τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές, για να διατηρήσετε άθικτα τα ακουστικά βαρηκοΐας σας από πιθανή βλάβη του κεριού.

Καθαρισμός των ακουστικών

Βουρτσάκια καθαρισμού για τα ακουστικά βαρηκοιας

Πριν καθαρίσετε το ακουστικό σας, είναι σημαντικό να το αφήσετε να στεγνώσει. Συνεπώς, καλό είναι να καθαρίζετε τα ακουστικά βαρηκοΐας σας το πρωί, καθώς τα έχετε βγάλει τη νύχτα και τα έχετε αφήσει να αεριστούν.

Ξεκινήστε τον καθαρισμό σκουπίζοντας τα ακουστικά απαλά με ένα στεγνό πανί. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το βουρτσάκι από το ειδικό κιτ καθαρισμού, για να αφαιρέσετε προσεκτικά το υπόλειμμα κεριού. 

Για τα ακουστικά πίσω από το αυτί (BTE), χρησιμοποιήστε ένα λεπτό, εύκαμπτο σύρμα ή ένα ανεμιστηράκι, για να καθαρίσετε το σωληνάκι, καθώς αυτό είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά ήχου από το ακουστικό στο κανάλι του αυτιού σας.

Επενδύστε σε φίλτρα κεριού

Ένας άλλος τρόπος, για να προστατεύσετε τα ακουστικά σας από τη βλάβη του κεριού είναι να αγοράσετε και να τοποθετήσετε φίλτρα.

Τα φίλτρα κεριού τοποθετούνται κάτω από τον θόλο του ακουστικού και λειτουργούν ως ασπίδα που αποτρέπει το κερί από το να φράξει το σωλήνα του ακουστικού. Αυτό το φίλτρο πρέπει να αντικαθίσταται περίπου κάθε μήνα και κοστίζει μόνο λίγα ευρώ. Επίσης, η αλλαγή του είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει από τον καθένα.

Αποθηκεύστε σωστά τα ακουστικά

Προστατευτική θήκη για τα ακουστικά βαρηκοιας

Εκτός από τη χρήση φίλτρων και τον καλό καθαρισμό για την προστασία των ακουστικών σας, θα πρέπει επίσης να υιοθετήσετε μια ρουτίνα συντήρησης και καλής αποθήκευσής τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το κερί είναι ότι εκθέτει το ακουστικό βαρηκοΐας σε υγρασία, οπότε το ζητούμενο είναι να μειώσετε την υγρασία. Έτσι, ένα κουτί για τα ακουστικά, το οποίο διαθέτει αφυγραντήρα, είναι ιδανικό, για να τα αποθηκεύετε το βράδυ. Ορισμένα κουτιά αποθήκευσης εκπέμπουν επίσης υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία απολυμαίνει τα ακουστικά από ιούς και βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αυτιού.

Βεβαίως, όσο στεγανό και να είναι το κουτί, θα πρέπει να το έχετε σε σημεία χωρίς υγρασία και όχι π.χ. στο μπάνιο.

Πάντως, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ηλεκτρονικές συσκευές και, δυστυχώς, υπάρχει η πιθανότητα να χαλάσουν, όσο και αν τα προσέχετε. Αν δεν λειτουργούν σωστά, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ακοολόγο σας. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και είναι πολύ πιθανό να μπορούν να επιδιορθωθούν χωρίς μεγάλο κόστος.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Ακοής Θεοδώρου για τις χρήσιμες πληροφορίες.