Ρολόγια – Η χρήση τους από το παρελθόν

Τα ρολόγια oozoo αποτελούν μια μοντέρνα έκδοση στο συγκεκριμένο τομέα, με γούστο, στυλ και καλόγουστο ντιζάιν. Βέβαια η χρήση του ρολογιού στις μέρες μας, ως αξεσουάρ κυρίως, βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική φάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στο πρόσφατο παρελθόν. Οι τεχνολογικές εξελίξεις περιόρισαν τη χρήση του, ωστόσο παραμένει ένα δυνατό σημείο στον τρόπο ντυσίματος για έναν άνδρα ή μία γυναίκα.

Ιστορική αναδρομή

Για να φτάσουμε στην παραγωγή των σύγχρονων ρολογιών η όλη αυτή ιστορία πέρασε από πολλά και διαφορετικά στάδια. Όσο και αν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάπως υπερβολικό,  μια απλή μελέτη της εξέλιξης του ρολογιού μας καταδεικνύει ότι αυτή σχετίζεται και με τις κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική πρόοδο. Κοινώς «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι».

oozooΚάποτε στην Ανατολή

Κάτι τέτοιο, στην κυριολεξία όμως, έδωσε το έναυσμα τους αρχαίους Σουμέριους, περίπου 5.000 χρόνια πριν να αρχίζουν να εντάσσουν την έννοια του χρόνου στη ζωή τους, παρατηρώντας την κύλιση του νερού. Ήταν η πρώτη απόπειρα «χρονομέτρησης». Την ίδια εποχή, προς τα μέσα της χιλιετίας αυτής, πιθανολογείται ότι επινοείται το πρώτο ηλιακό ρολόι στην Κίνα. Φυσικά πρόκειται για μια πολύ απλή συσκευή, μια ράβδος ισομερώς χωρισμένη σε δώδεκα μέρη, που λειτουργεί με την παρατήρηση της σκιάς.

Νερό και άμμος

Από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. εμφανίζονται οι κλεψύδρες,που λειτουργούν με νερό ή άμμο. Αρχικά τις συναντάμε στη Βαβυλώνα, όπου επινοείται και το εξηκονταδικό σύστημα μέτρησης του χρόνου, που στην ουσία αποτελεί τον «πρόδρομο» του σύγχρονου δωδεκαδικού συστήματος. Στα μέσα της χιλιετίας αυτής η χρήση της κλεψύδρας εξελίσσεται στην Αίγυπτο και φυσικά τα συστήματα χρονομέτρησης, με βάση τα δεδομένα του αρχαίου κόσμου, τελειοποιούνται στο λίκνο του πολιτισμού, στη χώρα μας.

Το ρολόι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Αναξίμανδρος (μαθητής του Θαλή του Μιλήσιου), Πλάτων, Κτησίβιος, Αρχιμήδης, Φίλων ο Βυζάντιος λαμπρά πνεύματα του ελληνισμού της αρχαιότητας, σε διαφορετικές εποχές, πραγματοποίησαν σπουδαίες εφευρέσεις. Οι «Αέρηδες» της Αθήνας, του Ανδρόνικου του Κυρήσσιου, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα ωρολογίου.

Τα πρώτα ρολόγια στην Ευρώπη

Στην παραδοσιακή αγροτική κοινωνία η έννοια του χρόνου δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία. Στο Μεσαίωνα, κυρίως την εποχή της φεουδαρχίας, η εργασία ξεκινούσε με την αυγή και ολοκληρωνόταν, κατά κανόνα, με τη δύση του ηλίου. Σταδιακά όμως γεννήθηκε η ανάγκη για επίγνωση της ώρας. Ρολόγια διαφορετικών τύπων  κατασκευάζονται από σπουδαίους εφευρέτες, όπως ο Ολλανδός Χόιχενς και ο Άγγλος Κλέμενζ και γενικά τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους και εκκλησίες.

Η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνολογία των ρολογιών

Η βιομηχανική επανάσταση, με την καθιέρωση ωραρίων εργασίας, έφερε οριστικά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για χρήση του ρολογιού. Τα ρολόγια χειρός εμφανίζονται τον προηγούμενο αιώνα. Για την ποιότητά τους φημίζονται αρχικά οι Ελβετοί και αργότερα οι Ιάπωνες. Μεταγενέστερα η τεχνολογία φέρνει τα ψηφιακά ρολόγια.

Η σύγχρονη εποχή τείνει να καταργήσει την αναγκαιότητα της χρήσης του ρολογιού, με την παράλληλη αντικατάσταση τους από τα τηλέφωνα, τα κινητά, τα tablets και γενικά τις συσκευές στις οποίες εμφανίζεται η ώρα. Ωστόσο ένα ωραίο ρολόι χειρός, φίνο και καλαίσθητο, όπως τα oozoo, προσδίδει ιδιαίτερο στυλ σε αυτόν που το φορά, ενισχύει ένα καλόγουστο ντύσιμο, προσδίδοντας ύφος και αυτοπεποίθηση. Πλέον δε θεωρείται ένα αξεσουάρ εργασίας, αλλά μπορεί να φορεθεί ως ένα πολύ κομψό και εντυπωσιακό κόσμημα.

Πηγή: Verorama.gr