Σημασία των πρωτεϊνών στη διατροφή μας

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού. Σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκονται παντού πρωτεΐνες, οι οποίες καταλαμβάνουν δομικούς ρόλους. Αυτές οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στον οργανισμό, συνεχώς μεταβολίζονται και αποσυντίθενται, ενώ στη συνέχεια ξανασυντίθενται.

Οι πρωτεΐνες, τις οποίες προσλαμβάνουμε από το φαγητό διασπώνται σε αμινοξέα και ο οργανισμός τις αντικαθιστά με την πρόσληψη τροφής.

Που βρίσκουμε τις πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε όλα τα είδη κρέατος, βοδινό, αρνίσιο, χοιρινό, στα πουλερικά, καθώς και στα ψάρια. Υπάρχουν επίσης στα όσπρια όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια, οι φακές. Η σόγια και τα παράγωγα της είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες. Τέλος το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και το ασπράδι των αυγών είναι καλές πηγές πρωτεϊνών.

πρωτεινες

Κάθε πρωτεΐνη έχει διαφορετική σύσταση

Οι πρωτεΐνες δημιουργούνται από το συνδυασμό είκοσι διαφορετικών αμινοξέων. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να συνθέσει τα δικά του αμινοξέα, για αυτό και είναι απαραίτητο να τα εξασφαλίζει μέσω των τροφών. Είναι απαραίτητο μέσα από την τροφή ο ανθρώπινος οργανισμός να προσλαμβάνει τις πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται πλήρεις. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός εξασφαλίζει τη σύνθεση αμινοξέων, τα οποία ο ίδιος αδυνατεί να συνθέσει. Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, στα πουλερικά, στο γάλα, στα γαλακτοκομικά και στη σόγια.

Πόση ποσότητα πρωτεϊνών πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα;

Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν κάθε μέρα ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία να φτάνει τα 0,8 γραμμάρια για κάθε κιλό του σώματός τους. Για ενήλικες, οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, τα οποία σχετίζονται με τα νεφρά τους θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιο γιατρό για την κατανάλωση της πρωτεΐνης.

Η σωστή επιλογή των πρωτεϊνών

Δεν είναι όλες οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες αθώες για την υγεία. Αυτό συμβαίνει, διότι εκτός από πρωτεΐνες περιέχουν και άλλα συστατικά. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του κρέατος με το λίπος. Το καλύτερο, που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε τροφές που τα συνδυάζουν όλα, για να μην στερείστε τίποτα.

Οι καλύτερες πρωτεΐνες

Οι καλύτερες πρωτεΐνες βρίσκονται στο λευκό κρέας, δηλαδή στα πουλερικά, το ψάρι και το ασπράδι των αυγών. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν επίσης και τα όσπρια, αλλά με πολύ μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης.

πρωτεινη

Προσοχή στις επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές όπως είναι τα αλλαντικά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, διότι μπορεί να ανήκουν στην οικογένεια των κρεατικών, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι οι καλύτερες τροφές. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται με μέτρο και το κόκκινο κρέας, το οποίο από κάποιες ποσότητες και μετά δημιουργεί προβλήματα υγείας.

Μην πάτε στα άκρα

Όπως το να καταναλώνετε μόνο κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι καλό, έτσι δεν είναι καλό για τον οργανισμό να καταναλώνετε μόνο μεγάλες ποσότητες υποκατάστατων αυτού, όπως η σόγια και τα παράγωγά της. Η σίτιση με μία μόνο ομάδα τροφών μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Ισορροπημένη διατροφή

Δεν χρειάζεται πανικός γύρω από τις πρωτεΐνες και την ποσότητα την οποία καταναλώνετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε στη ζωή σας ένα διατροφικό πλάνο, το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες πρωτεϊνών. Χωρίς στερήσεις η ζωή είναι πιο ωραία.

Πηγή: www.xtr.gr