Στέφανα γάμου. Συμβολισμοί και στυλ

Τα στέφανα γάμου έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία στη διαδικασία της τέλεσης του Μυστηρίου, εφάμιλλη με τις βέρες. Ποιος δε θυμάται τη γνωστή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»; Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με το σενάριο η Μάρω Κοντού αναφέρεται σε αυτά λέγοντας την ατάκα: «Θα τα κρεμάσω με Δόξα και Τιμή».
Οι βέρες και τα στέφανα  γάμου έχουν κυκλικό σχήμα. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα, το οποίο δεν έχει αρχή και τέλος. Κατά συνέπεια συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολοκλήρωση και την πληρότητα. Τόσο στις βέρες, όσο και τα στέφανα της τελετής έχουμε από δύο κύκλους. Αυτοί μας «παραπέμπουν» σε αιώνια αγάπη, όπως αυτή αναφαίνεται μέσα από την ένωση του άνδρα και της γυναίκας.
στέφανα γάμου

Οι συμβολισμοί αυτοί έχουν τις ρίζες του σε αρχαίες προχριστιανικές παραδόσεις. Το πέρασμα του δαχτυλιδιού στο μεσαίο δάχτυλο ως σύμβολο ένωσης ενός ζευγαριού φαίνεται πως έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Αίγυπτο. Στην Ελλάδα ήρθε στα αλεξανδρινά χρόνια. Στους Ρωμαίους ήταν δείγμα εξουσίας. Η γυναίκα πλέον ανήκε στον άνδρα. Αναφορά στις βέρες υπάρχει και στην Παλαιά Διαθήκη. Στο χριστιανικό κόσμο επικρατεί τον 9ο μ.Χ. αιώνα.
Η χρήση στεφάνων στο γάμο έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Εκτός από αυτά που χαρακτηρίζονται από το κυκλικό τους σχήμα, επιπλέον συμβολίζουν τη γονιμότητα. Επίσης με αυτά θεωρείται ότι με την ένωση του ζευγαριού ανοίγει ένα νέο βασίλειο, που είναι η εστία της νέας οικογένειας. Στη χριστιανική προσέγγιση εκτός από βασιλικά σύμβολα, καταδεικνύουν και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθεί ένα σπιτικό.
Κατά την τέλεση του Μυστηρίου, ο ιερέας τοποθετεί τα στέφανα γάμου πάνω από το Ευαγγέλιο και κατόπιν στα κεφάλια του γαμπρού και της νύφης. Ο ανάδοχος τα παραλαμβάνει και τα αλλάζει τρεις φορές πάνω από τα κεφάλια τους. Ο αριθμός «τρία» θεωρείται ιερός για τη θρησκεία μας. Εδώ μας παραπέμπει στην ευλογία της Αγίας Τριάδας. Η τελική τοποθέτηση των στεφάνων στα κεφάλια των νεόνυμφων, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο αποτελεί συμβολισμό τροπαίου νίκης.
Κατά την αρχαιότητα για την κατασκευή του χρησιμοποιούσαν φυσικά υλικά, όπως κληματόβεργες και κυρίως άνθη. Αυτά συμβόλιζαν την αγνότητα. Ήταν δε τέτοια η σημασία που τους αποδιδόταν στο γάμο, ώστε εκτός από τους νεόνυμφους κατά τη διαδικασία της τελετής τα έφεραν στο κεφάλι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν.
Επεξεργασμένο ξύλο και λεμονανθός χρησιμοποιούνται, για τη δημιουργία στεφάνων γάμου ακόμα και σήμερα. Με την ειδική και προσεκτική προσαρμογή και σύνθεση, καθώς και με τη χρήση σχοινιών, δαντέλας, μεταξιού και πορσελάνης είναι δυνατόν να παράγονται όμορφες δημιουργίες.
Τα ασημένια στέφανα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και λαμπερά. Άλλη μια επιλογή είναι τα πλατινένια. Σε πολλές περιπτώσεις προτιμούνται τα επάργυρα και τα επίχρυσα. Ο χρυσός από μια άποψη έχει τη δική του συμβολική σημασία στο γάμο, καθώς είναι άφθαρτο και ανόθευτο. Γενικά με τις χειροποίητες κατασκευές αυξάνονται οι δυνατότητες, για εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στη σύγχρονη εποχή παρ’ ότι ο πολιτικός γάμος είναι όχι μόνο θεσμοθετημένος, αλλά και κοινωνικά αποδεκτός, τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν τη βίωση του Μυστηρίου και τους συμβολισμούς της θρησκευτικής τελετής. Τα στέφανα του γάμου με τις ιδιότυπες κατασκευές, αν και τραβούν λιγότερο τα βλέμματα, αποτελούν άλλο ένα σημείο αναφοράς.