Στρώματα αφρού: 4 χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε την ιδανική αγορά για εσάς

Τα στρώματα αφρού αποτελούν ειδική κατηγορία των ανατομικών στρωμάτων, τα οποία είναι γνωστά για την εξαιρετική τους ιδιότητα να αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος και να παρέχουν υποστήριξη, ασκώντας ομοιόμορφη πίεση σε όλα τα σημεία. Σε αντίθεση με τα στρώματα με ελατήρια, τα στρώματα αφρού είναι πιο μαλακά και χαρίζουν αίσθηση χαλάρωσης, επιτρέποντας στο σώμα να απολαύσει τον ύπνο χωρίς καμία αντίσταση από το στρώμα. Τέτοιου είδους στρώματα είναι ιδανικά για ανθρώπους με χαμηλό σωματικό βάρος, οι οποίοι δεν πάσχουν από κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα και επομένως δεν χρειάζονται τη στήριξη που παρέχει στην σπονδυλική στήλη ένα πιο σκληρό στρώμα. Αν προσανατολίζεστε κι εσείς να αγοράσετε κάποιο στρώμα αφρού, αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Τύπος στρώματος

γυναίκα τεντώνεται στο κρεβάτι

Τα στρώματα αφρού είναι μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει στρώματα, τα οποία κατασκευάζονται με διαφορετικά υλικά. Ο πιο εξελιγμένος τύπος είναι τα στρώματα αφρού μνήμης (memory foam), στα οποία χρησιμοποιούνται πρωτοποριακά υλικά που θυμούνται το σχήμα του σώματος και προσαρμόζονται με εκπληκτική ακρίβεια σε αυτό. Ομοιόμορφη πίεση ασκούν και τα παραδοσιακά στρώματα με αφρώδη υλικά, τα οποία όμως δεν διαθέτουν σε τόσο μεγάλο εύρος την προσαρμοστικότητα του memory foam, αλλά είναι πιο οικονομικά. Τα στρώματα με latex είναι επίσης μία κατηγορία ανατομικών στρωμάτων, τα οποία τυπικά δεν ανήκουν στα στρώματα αφρού, έχουν όμως τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά και παράλληλα είναι αντιμικροβιακά και υποαλλεργικά.

Το κατάλληλο στρώμα ανάλογα με τη στάση του ύπνου

Κάθε άνθρωπος αλλάζει στάση στον ύπνο του πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως σε μία συγκεκριμένη στάση βολεύεται περισσότερο και παραμένει για περισσότερες ώρες. Γενικά, τα στρώματα αφρού προσαρμόζεται σε κάθε στάση ύπνου, αν όμως ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη, τότε πρέπει να αλλάξετε το στρώμα σας. Όσοι κοιμούνται ανάσκελα βρίσκουν πιο άνετα συνήθως τα στρώματα μέτριας σκληρότητας, ενώ όσοι κοιμούνται μπρούμυτα προτιμούν τα πιο σκληρά ανατομικά στρώματα. Για αυτούς που κοιμούνται στο πλάι, ένα μαλακό στρώμα είναι το πλέον κατάλληλο. Πάντως, γενικά τα ανατομικά στρώματα κατατάσσονται στα μέτρια προς μαλακά στρώματα, σε αντίθεση με τα ορθοπεδικά, που κατασκευάζονται με ελατήρια, είναι πιο σκληρά και απευθύνονται σε ανθρώπους με συγκεκριμένα προβλήματα στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη.

Πυκνότητα

κρεβάτι με σκεπάσματα

Ένα ακόμα ζήτημα είναι τι πυκνότητα θα έχει το στρώμα που θα αγοράσετε. Τα στρώματα αφρού με υψηλή πυκνότητα είναι τα πιο ανθεκτικά με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από αυτά με χαμηλή πυκνότητα. Από την άλλη, τα δεύτερα επιτρέπουν την απομόνωση της κίνησης, οπότε προτείνονται σε ζευγάρια, στα οποία ο ένας εκ των δύο κάνει ανήσυχο ύπνο.

Δυνατότητα καθαρισμού

Τα στρώματα ύπνου είναι γενικά δύσκολο να καθαριστούν, αφού η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός τους. Από την άλλη, ένα μέσο στρώμα συγκεντρώνει τεράστια ποσότητα ιδρώτα, σκόνης και νεκρών κυττάρων, οπότε είναι απαραίτητο να μπορεί να πλυθεί, ώστε να μη γίνει φωλιά για επικίνδυνα μικρόβια. Καλό είναι, λοιπόν, να διαλέξετε ένα στρώμα, το οποίο με βάση τα υλικά και τις προδιαγραφές του μπορεί να καθαριστεί αποτελεσματικά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος βλάβης