Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια κουραστική και ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, όπως αυτή των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Το μηχανογραφικό συμπληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι, όταν οι περισσότεροι -πρώην πλέον- μαθητές είναι σε φάση διακοπών και ανεμελιάς, εξουθενωμένοι από τη δύσκολη χρονιά που πέρασαν.
Έτσι, συχνά γίνονται λάθη τακτικής στη συμπλήρωσή του, με αποτέλεσμα ακόμα και παιδιά με πολύ καλά αποτελέσματα να καταλήγουν να εισάγονται σε σχολές που δεν τους αρέσουν. Η συμπλήρωση μηχανογραφικού χρειάζεται στρατηγική και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εκείνη την ώρα θα έρθεις αντιμέτωπος με μια τεράστια πληθώρα σχολών και είναι λογικό να μπερδευτείς.
Ας δούμε, λοιπόν, βήμα βήμα τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, για να καταφέρεις να εισαχθείς σε μια σχολή που καλύπτει τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές σου.
- Επιλογή ομάδας σχολών: Ελάχιστα παιδιά γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν, έχουν όμως μια ιδέα για το τι τους αρέσει. Έτσι, καλό είναι να φτιάξεις ομάδες σχολών και να τις βάλεις σε προτεραιότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Π.χ. πρώτα όλες τις παιδαγωγικές σχολές (προσχολική εκπαίδευση, παιδαγωγικά τμήματα κλπ) και μετά τις φιλολογικές σχολές (φιλολογία, ΦΠΨ, ιστορικό-αρχαιολογικό).
- Επιλογή πόλης: Αν έχεις τη δυνατότητα να σπουδάσεις εκτός του τόπου κατοικίας σου, τότε καλό είναι να βάλεις όλες τις σχολές της πρώτης ομάδας προτίμησής σου σε όλη την Ελλάδα και μόνο αφού τις εξαντλήσεις να προχωρήσεις στην επόμενη ομάδα. Αν έχεις περιορισμό να σπουδάσεις στον τόπο κατοικίας σου ή σε συγκεκριμένο μέρος (π.χ. στην πόλη που σπουδάζει ο αδερφός σου όπου μπορείς να πας με μετεγγραφή), τότε από την ομάδα της πρώτης προτίμησης θα βάλεις τις σχολές σε αυτές τις πόλεις και ύστερα θα πας στις αντίστοιχες σχολές της δεύτερης ομάδας.
- Επιλογή με βάση τα μόρια: Φυσικά, κάθε υποψήφιος λαμβάνει υπόψη τα μόριά του, όμως είναι λάθος να επιλέξεις σχολές μόνο με βάση αυτά, γιατί οι βάσεις κάθε χρόνο αλλάζουν. Για παράδειγμα, έστω ότι ενδιαφέρεσαι για σχολές ψυχολογίας, αλλά έχεις γράψει πολύ καλά και σκέφτεσαι ότι είναι κρίμα να μην προσπαθήσεις για κάποια παιδαγωγική σχολή. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν πρόκειται να περάσεις, αλλά ας βάλεις πρώτα αυτή την επιλογή, για να μη χαραμίσεις τα μόριά σου. Αν οι βάσεις πέσουν, τότε μπορεί να καταλήξεις να περάσεις σε μια σχολή που δεν σε ενδιαφέρει κατά βάθος, μόνο και μόνο επειδή θεωρείται από όλους ότι πρέπει να μπει ως πρώτη επιλογή.
Bonus tip: Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το τι θέλεις να κάνεις, μην βάζεις στην τύχη σχολές που θεωρείς ότι μπορεί να σου αρέσουν, χωρίς όμως να το έχεις ψάξει επαρκώς. Καλό είναι να επιλέξεις πιο γενικές σχολές (π.χ. οικονομικές), από τις οποίες μπορείς εύκολα μετά να αλλάξεις τομέα εξειδίκευσης με ένα διαφορετικό μεταπτυχιακό.