Συμπληρώματα διατροφής: 4 βασικοί κανόνες για καλύτερη απορρόφηση

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια ολόκληρη βιομηχανία, όμως είναι αρκετά αμφιλεγόμενα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι επειδή έχει βρεθεί κανείς που να ισχυρίζεται ότι είναι επικίνδυνα. Το αντίθετο, μάλιστα. Όλοι συμφωνούν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα περιέχουν πολύ σημαντικές ουσίες για την υγιή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει είναι το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά. Πολλές φωνές ακούγονται ότι η απορρόφηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων δεν είναι τόσο υψηλή, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχει νόημα να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής.

Η άποψη αυτή κρύβει μια μικρή αλήθεια και ένα μεγάλο μύθο. Σίγουρα, η λήψη ορισμένων βιταμινών, πρωτεϊνών και διαφόρων άλλων διατροφικών στοιχείων δεν είναι η ίδια, όπως αν τα λαμβάναμε μέσω της τροφής. Έτσι, απαιτείται προσοχή στη διαδικασία λήψης, ώστε πράγματι το ποσοστό απορρόφησης να είναι υψηλό και να μην πάει στράφι η προσπάθεια που κάνουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι αποτελεσματικά. Αν γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να τα παίρνουμε, τότε η απορρόφησή τους έχει παρόμοια αποτελέσματα με τις τροφές.

Το τσάι και ο καφές πρέπει να αποφεύγονταικάψουλες συμπληρωμάτων διατροφής

Η καφεΐνη που περιέχεται τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι επηρεάζει την απορρόφηση ορισμένων στοιχείων, όπως ο σίδηρος. Έτσι, καλό είναι να μη λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής το πρωί, όταν πίνετε καφέ ή τσάι, και να αποφεύγετε την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων για 2-3 ώρες, αφού λάβατε το συμπλήρωμα.

Με φαγητό ή με άδειο στομάχι;εικόνα με κάψουλες πάνω σε επιφάνεια

Δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, επειδή ισχύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, τα προβιοτικά και ο σίδηρος πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, ενώ το ιχθυέλαιο, οι βιταμίνες Β, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D καλό είναι να λαμβάνονται μαζί με το γεύμα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να διαβάζετε με προσοχή τις οδηγίες λήψης που δίνονται σε κάθε συμπλήρωμα.

Αλληλεπίδραση με άλλα στοιχείακάψουλες βγαίνουν από μπουκάλι

Ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα είναι μήπως η βιταμίνη αλληλεπιδρά αρνητικά με κάποιο άλλο στοιχείο και τελικά δεν απορροφάται σωστά. Αυτό είναι ένα αρκετά σύνθετο θέμα, για το οποίο καλό είναι να σας ενημερώσει ο γιατρός σας. Πάντως, αυτό που γενικά ισχύει είναι ότι το ασβέστιο αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε μην τον λαμβάνετε μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την άλλη, κάποιες τροφές βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των συμπληρωμάτων διατροφής. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Ε, Κ και D απορροφώνται σε υψηλότερο ποσοστό, αν λαμβάνονται μαζί με λιπαρές ουσίες.

Πότε πρέπει να λαμβάνονται;κοντινή λήψη από κάψουλα

Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας κατά τη λήψη των συμπληρωμάτων είναι το χρονικό σημείο μέσα στην ημέρα που βοηθάει στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους. Οι βιταμίνες Β δίνουν ενέργεια, οπότε προτείνεται η λήψη τους το πρωί, ενώ αντίθετα το ασβέστιο είναι καλό να λαμβάνεται το βράδυ, γιατί απορροφάται καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η βιταμίνη C, όμως, είναι πολύ ευπαθής, οπότε είναι προτιμότερο η πρόσληψή της να γίνεται σε μικρές ποσότητες δύο ή τρεις φορές τη μέρα, για να μην καταστρέφεται σημαντικό ποσοστό της στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμπληρώματα διατροφής θα βρείτε στο BodyBuilding Club