Τα ποτήρια και οι καράφες γάμου

Τα ποτήρια και οι καράφες γάμου θεωρούνται ως αξεσουάρ, με τη δική τους ιδιαίτερη θέση και σημασία, στη γαμήλια τελετή. Ειδικότερα αποτελούν μέρος αυτού που κοινώς αποκαλείται ως «καράφα γάμου» ή αλλιώς ως «σετ κουμπάρου». Με τον τελευταίο όρο συχνά εννοείται το σύνολο των οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων, που πηγάζουν από την εκτέλεση του ρόλου του ανάδοχου και συνδέονται ευρύτερα με την ιδιαίτερα τιμητική του αποστολή.

ποτήρια και κανάτες γάμουΗ συμμετοχή του κουμπάρου

Ο κουμπάρος λογίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στη διαδικασία της τέλεσης του γάμου. «Ενώνει» το ζευγάρι και καθώς περνά τα στέφανα τρεις φορές πάνω από τα κεφάλια των νυμφευόμενων, μετέχει ενεργά στο άνοιγμα του νέου «βασιλείου». Ως τέτοιο θεωρείται πλέον το καινούργιο σπιτικό. Αναλαμβάνει επίσης τα έξοδα της εκκλησίας και τις λαμπάδες.

Το σετ της καράφας αποτελείται βασικά από το κοινό ποτήρι, από το οποίο θα πιουν τρεις γουλιές γλυκό κόκκινο κρασί η νύφη και ο γαμπρός, κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου, ώστε ο βίος τους να είναι μειλίχιος, υπό την ευλογία της Αγίας Τριάδας. Στο εξής θα είναι συνοδοιπόροι και πρόκειται να αντιμετωπίσουν μαζί τις χαρές και τις λύπες. Από τον ευλογημένο οίνο πίνει και ο ανάδοχος, ενώ σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας και οι παράνυφοι.

 

Διακοσμητικές ιδέες για τα ποτήρια του γάμου

Τα ποτήρια και η καράφα γάμου με το κόκκινο κρασί συνήθως είναι από κρύσταλλο. Συχνά συνεπικουρούνται από ποτήρια σαμπάνιας, με τα οποία το ζευγάρι θα «επισκεφτεί» τους καλεσμένους, στα τραπέζια, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης. Τοποθετούνται σε δίσκο, στολισμένο με άνθη και κουφέτα, που μπορεί να είναι ξύλινος με επάργυρη επικάλυψη ή από ασήμι, συνήθως χειροποίητος.

Ο στολισμός των ποτηριών μπορεί, εκτός από τα εξειδικευμένα καταστήματα με είδη γάμου, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και με το μεράκι και την προσωπική δημιουργική διάθεση του ζεύγους, κυρίως της υποψήφιας νύφης. Τα στολίδια μπορεί να είναι χάντρες ή κορδέλες, στη βάση του ποτηριού.

καράφες γάμουΜια άλλη ιδέα που εφαρμόζεται και είναι αρκετά διαδεδομένη είναι το τύπωμα καρδιών, επάνω στα ποτήρια και την κανάτα της καράφας. Το κρύσταλλο κυριαρχεί ως υλικό στις προτιμήσεις των μελλόνυμφων. Ωστόσο δεν αποκλείεται και η χρησιμοποίηση καλαίσθητων μεταλλικών ποτηριών, από το ζευγάρι, για το κρασί ή τη σαμπάνια. Βέβαια ο στολισμός και το ευρύτερο ντιζάιν εξαρτώνται πλέον κατά πολύ από τις οικονομικές δυνατότητες του ζεύγους και του κουμπάρου, καθώς σε τελική ανάλυση το μεγαλύτερο «βάρος» πέφτει στους ώμους του.

Κάθε αξεσουάρ έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και χρησιμότητα στη γαμήλια διαδικασία. Πολλά στοιχεία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με συμβολισμούς, όπως αυτοί εμφανίζονται στον παραδοσιακό θρησκευτικό γάμο. Αυτοί μπορεί να προέρχονται από θρησκευτικές και άλλοι από τοπικές παραδόσεις και έθιμα.

Το κόκκινο κρασί, η κανάτα, τα ποτήρια και φυσικά η τοποθέτησή τους σε έναν κατάλληλα στολισμένο και επενδυμένο δίσκο συνθέτουν ένα πλήρες σετ καράφας για το γάμο. Ο κουμπάρος με τη δική του κομβική παρουσία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην όλη διαδικασία. Φυσικά έχει και καθορισμένες εθιμοτυπικές υποχρεώσεις. Τα στέφανα, οι βέρες, οι λαμπάδες και φυσικά τα ποτήρια με τα συναφή προσεγμένα και καλαίσθητα περιποιημένα προσδίδουν τη δική τους εντυπωσιακή νότα στο γάμο.