Τα σαλόνια αποτελούν βασικά στοιχεία για την επίπλωση μιας κατοικίας. Στα σύγχρονα σπίτια βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την κουζίνα και την τραπεζαρία για να εξοικονομήσετε χώρο. Άλλωστε θα πρέπει να υπάρχει το ανάλογο δέσιμο, ώστε τα έπιπλα μαζί με το υπόλοιπο ντεκόρ της οικίας να συνθέτουν ένα καλαίσθητο σύνολο.
Τα σαλόνια στα παραδοσιακά Ελληνικά σπίτια
Στα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια, τις μονοκατοικίες ή τα αστικά τεσσάρια ευρύχωρα διαμερίσματα, η δόμηση προβλέπει την κουζίνα να βρίσκεται σε έναν αυτόνομο χώρο, ξεχωριστό, να μεσολαβεί ένας διάδρομος και αυτός με τη σειρά του να οδηγεί στο σαλόνι ή τα υπνοδωμάτια. Η παλαιά προσέγγιση «ήθελε» το σπίτι να είναι γεμάτο με έπιπλα. Όπως για παράδειγμα μπουφέδες, σερβάντες, πορτ μαντό κτλ. Επρόκειτο για μια διαφορετική φιλοσοφία περί διακόσμησης.
Τα σαλόνια στη σύγχρονη κατοικία
Στη σύγχρονη κατοικία, με την ανάπτυξη της minimal κατασκευαστικής αντίληψης, επικρατεί η πρακτική της ενιαίας κουζίνας και σαλονοτραπεζαρίας, ώστε να αξιοποιείται κάθε σπιθαμή, με όλους τους ωφέλιμους χώρους. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ευκολότερη πρόσβαση από την κυρίως κουζίνας στο καθιστικό.
Το σαλόνι διαχρονικά αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τη βιτρίνα του σπιτιού. Είναι ο χώρος που παραδοσιακά υποδεχόμαστε τους καλεσμένους και τους φιλοξενούμενους. Αναπόφευκτα η διαρρύθμιση και το στυλ εκφράζουν το γούστο και το ύφος της κατοικίας. Τα έπιπλα και τα πολύφωτα, τα χρώματα, κλασικά ή μοντέρνα, θα πρέπει να συνυπάρχουν με αρμονία, τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με την υπόλοιπη δομή του σπιτιού.
Τα έπιπλα στο σαλόνι είναι το επίκεντρο, που καθορίζει και «τραβάει» τη γενικότερη προσοχή των ατόμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση αυτό διακοσμείται ο συγκεκριμένος χώρος. Βέβαια, το πρωταρχικό ζήτημα για ένα σαλόνι είναι οι διαστάσεις του σε σχέση με το δωμάτιο. Στη σύγχρονη κατοικία επιβάλλεται να υπάρχει άνεση και επαρκής ωφέλιμος χώρος, δίχως να υπάρχει συμφόρηση από έπιπλα. Εν πολλοίς από τη συνάρτηση αυτή εξαρτάται και το σχήμα, καθώς και το σχέδιο του σαλονιού.
Μια σύγχρονη προσέγγιση αποτελεί ο γωνιακός καναπές, εάν βέβαια το επιτρέπουν οι διαστάσεις το χώρου. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη αμεσότητα μεταξύ των ατόμων που κάθονται γύρω από το τραπεζάκι, το οποίο συνήθως είναι σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του «σπαστού» σαλονιού, με την κατάλληλη διαρρύθμιση. Σε ό,τι αφορά το τραπεζάκι θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία χρωμάτων σχετικά με το υπόλοιπο σύνολο, το ύφος του σαλονιού και τα καλύμματα.
Τα σαλόνια διαδραματίζουν το δικό τους ιδιαίτερο κομβικό ρόλο στη διακόσμηση του καθιστικού, του χώρου υποδοχής των φίλων και των συγγενών. Ο καναπές, γωνιακός, σπαστός ή και μονοκόμματος συγκεντρώνει τα άτομα γύρω από το τραπεζάκι, κατασκευασμένο από ξύλο. Κατ’ επέκταση, με την κατάλληλη τοποθέτηση και διαρρύθμιση των στοιχείων που συνθέτουν την επίπλωση ευνοείται και η δημιουργία μιας ανάλογης ατμόσφαιρας. Ιδιαίτερα λοιπόν στη σύγχρονη κατοικία η τελική επιλογή στα σαλόνια, σε συνδυασμό τιμής και ποιότητας, έχει τη δική της ιδιαίτερη βαρύτητα