Όλα όσα δεν ξέρατε για τις Σέρρες

serres

 

Οι Σέρρες είναι μία πόλης της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι τοποθετημένη γεωγραφικά σε μία γόνιμη πεδιάδα περίπου εβδομήντα μέτρων, 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του ποταμού Στρυμόνα και 69 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης. Τα βουνά της Ροδόπης υψώνονται στο βόρειο και ανατολικό μέρος της πόλης. Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της Νομού Σερρών και είναι τοποθετημένη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Βορρά οι λόγοι και τα όρη Βροντούς αγκαλιάζουν την πόλη, η οποία έχει ως χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν το λόφο της Ακρόπολης, ενώ το Νότιο μέρος βλέπει στη γόνιμη πεδιάδα μέσα από την οποία ρέει ο ποταμός Στρυμόνας για περίπου 24 χιλιόμετρα.

Η πόλη των Σερρών, σχεδόν εξολοκλήρου χτισμένη μετά τη Βουλγαρική πυρπόληση, είναι μία ευχάριστη πόλη με πλατιούς δρόμους που περιβάλλεται από άφθονα δάση και πολυτελείς κήπους. Η πόλη έχει ως χαρακτηριστικό τους πλατείς δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς μίας σύγχρονης πόλης.

Από το ερειπωμένο κάστρο που στέκει αγέρωχα στον στρογγυλό λόγο μέχρι το Βορρά, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την υπέροχη θέα και προσκαλούνται να εξερευνήσουν τον πευκόφυτο λόφο μέσα από αμέτρητα γραφικά σοκάκια.

Καθ’ οδόν προς αυτόν το λόγο, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην οδό Εξοχών, υπάρχει ένα από τα πιο όμορφα πάρκα των Σερρών, το πάρκο της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων. Όντας κοντά στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιείται ως ένας τόπος χαλάρωσης, άθλησης και αναψυχής από νέους και ηλικιωμένους. Πληθώρα καφετεριών και κλαμπ λειτουργούν σε αυτήν την περιοχή προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για συναρπαστική νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Υπάρχουν τόσα να δει κανείς στις Σέρρες. Η πόλη διαθέτει πολλά πάρκα και προστατευμένα δάση. Τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης αποτελούν ένα από τα αρχαιολογικά μέρη που μονοπωλούν το ενδιαφέρον και παραδοσιακά η πόλη προσελκύει πολλούς φυσιολάτρεις λόγω της άγριας φύσης και των θεσπέσιων μονοπατιών για πεζοπορία.

Η πόλη προσφέρει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Οι αθλητικοί, πολιτιστικοί και φολκλόρ σύλλογοι συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά ενώ το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης συνιστά μία εναλλακτική λύση για τους ανήσυχους και δημιουργικούς πολίτες μέσω των πολλαπλών εκπαιδευτικών τομέων που παρέχει και των πολιτιστικών δρώμενων που διοργανώνει.

Όταν κάποιος φτάσει στις Σέρρες, επιβάλλεται οπωσδήποτε να αγοράσει πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά, μεταξύ των οποίων ο ακανές. Φτιάχνεται από φρέσκο τυρί γίδας στην περιοχή του βουνού Λαϊλιάς. Η ιστορία αυτού του γλυκού χρονολογείται από την τουρκοκρατία και πρόκειται για ένα γλυκό με δυνατή γεύση καλοψημένου αμύγδαλου. Σήμερα, ο ακανές αποτελείται κυρίως από ζάχαρη, βούτυρο, άμυλο, αμύγδαλα και καλαμποκάλευρο.

Η νυχτερινή ζωή των Σερρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέλεια. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και απαιτήσεις όλων των ανθρώπων. Επομένως, αν σας αρέσουν η ηρεμία και οι ατέρμονες συζητήσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε τις μοναδικές καφετέριες της κύριας πλατείας, ενώ αν προτιμάτε την ασταμάτητη μουσική και το χορό, τότε μία επίσκεψη των νυχτερινών κλαμπ της πόλης είναι επιβεβλημένη. Το χειμώνα η νυχτερινή ζωή επικεντρώνεται στους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης, ενώ το χειμώνα μεταφέρεται στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων