Αγορά χρυσού: όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις λίρες Αγγλίας

Σε μια εποχή, στην οποία υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ο πληθωρισμός ανεβαίνει, είναι λογικό να σημειώνει μεγάλη άνοδο η αγορά χρυσού, η οποία δεν γνωρίζει μεγάλες διακυμάνσεις και θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες επενδύσεις. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η τιμή του χρυσού έχει ανέβει κατακόρυφα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αφού η ζήτηση για το ευγενές αυτό μέταλλο είναι μεγάλη. Η αγορά χρυσού αφορά διάφορα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή καθώς και τις γνωστές λίρες Αγγλίας που αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς να αγοράσετε ή να πουλήσετε χρυσές λίρες Αγγλίας, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Τι είναι οι λίρες Αγγλίας

 

Οι χρυσές λίρες Αγγλίας κόπηκαν για πρώτη φορά το 1489 και μέσω των αποικιών της Μεγάλης Βρετανίας εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Απεικονίζουν διάφορους Άγγλους ηγεμόνες ανάλογα με την εποχή της κοπής τους και παράγονται στο κεντρικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου. Η περιεκτικότητά τους σε χρυσό είναι αυτή που τις κάνει ένα αξιόπιστο μέσο επένδυσης αλλά και αποταμίευσης σε αντίθεση με άλλα νομίσματα που υπόκεινται στις διακυμάνσεις του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Λίρες Αγγλίας

 

Πού μπορεί να γίνει η αγοραπωλησία

 

Η αγορά και πώληση λιρών Αγγλίας μπορεί να γίνει στο βρετανικό νομισματοκοπείο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, ανεπίσημα γίνεται μέσω διάφορων ιστοτόπων στο διαδίκτυο, από ιδιώτες αλλά και σε διάφορα ανταλλακτήρια χρυσού. Το πρόβλημα με τα τελευταία είναι η διαπίστωση της γνησιότητας και ο έλεγχος της τιμής, οπότε χρειάζεται προσοχή. Καλό είναι όσοι θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν μια χρυσή λίρα να προχωρούν προηγουμένως σε εκτίμησης της αξίας της σε κάποιον ειδικό οίκο αξιολόγησης. Το φαινόμενο της παραχάραξης είναι πολύ συχνό εδώ και αιώνες στις λίρες Αγγλίας, οπότε ο κίνδυνος αγοράς πλαστού νομίσματος δεν είναι δυστυχώς μικρός.

 

Αξία της λίρας

 

Δεν έχουν όλες οι λίρες την ίδια αξία, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ποιότητα και η συλλεκτική αξία είναι λόγοι που αυξάνουν την τελική τιμή, ενώ φυσικά και η χρονολογία παίζει μεγάλο ρόλο. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά είδη χρυσών λιρών, μερικές εκ των οποίων είναι σπάνιες. Οι ακυκλοφόρητες, οι λίρες “proof”, αυτές δηλαδή που κόβονται σε λίγα κομμάτια, για να αποτελέσουν δείγμα, αλλά και αυτές που είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση χωρίς σημάδια φθοράς αναμένεται φυσικά να έχουν την υψηλότερη αξία.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Χρυσός Ζύγισμα

 

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε

 

Αν η αγοραπωλησία γίνει σε κάποιο ανταλλακτήριο χρυσού, καλό είναι να αγοράσετε τη λίρα σφραγισμένη, διότι έτσι η αξία της είναι μεγαλύτερη, αφού παραμένει αψεγάδιαστη. Έτσι, θα μπορέσετε να τη διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση και να πετύχετε καλή τιμή μεταπώλησης. Το ίδιο ισχύει, αν έχετε και το πιστοποιητικό γνησιότητας, το οποίο θα πρέπει να ζητήσετε οπωσδήποτε, αν αγοράσετε τη λίρα στην τράπεζα ή στο νομισματοκοπείο.

Πηγή: Ενεχυροδανειστήριο.gr