Κουφώματα Αλουμινίου: Τι να προσέξετε κατά την τοποθέτησή τους

Ένα σύγχρονο, ασφαλές, και περιποιημένο σπίτι δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το design και τη διακόσμησή του. Σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ευχάριστη παραμονή μας στο χώρο. Καίριας σημασίας όμως είναι το να φροντίσουμε για την ποιότητα κάποιων πιο τεχνικών στοιχείων, όπως είναι τα κουφώματα αλουμινίου

Η επιλογή μας για την εγκατάσταση παραθύρων και κουφωμάτων αλουμινίου στον χώρο μας έχει πολλά οφέλη. Πληρώντας υψηλές προδιαγραφές μπορούν να  προσφέρουν στεγανότητα, ηχομόνωση, αλλά και θερμομόνωση. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την επένδυση, χωρίς φυσικά να χάσουμε πόντους από τον σχεδιασμό τους. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε όλους τους τύπους κουφωμάτων αλουμινίου, αλλά και δυνατότητα προσαρμογής τους ανάλογα με την αισθητική και την οικονομική μας δυνατότητα.

 

Σωστή λειτουργία και τοποθέτηση

Κουφώματα αλουμινίου

Αφού βεβαιωθήκαμε πως δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε την υψηλή αισθητική για απαραίτητα τεχνικά στοιχεία στον χώρο μας, πρέπει να διερευνήσουμε πως θα πετύχουμε τη σωστή τους λειτουργία αλλά και απόδοση. Τι οφείλουμε να προσέξουμε; Αρχικά την σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου.

 

Η σωστή τους λειτουργία, ηχομόνωση, στεγανότητα, και θερμομόνωση εξαρτάται κατά ένα τεράστιο ποσοστό από την σωστή και προσεκτική τους τοποθέτηση. Ο σωστός τεχνικός, η εγγύηση του κατασκευαστή, αλλά και η προσοχή στις οδηγίες εγκατάστασης είναι τα πρώτα που πρέπει να προσέξουμε.

 

Tips για τη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου που έχετε επιλέξει.

  • Στεγανοποιητικά, ελαστικά ή πλαστικά υλικά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται ανάμεσα στο κούφωμα και τον τοίχο (ή το μάρμαρο) που το πλαισιώνει. Αυτό πρέπει να γίνει την ώρα της τοποθέτησης αλλά και στους αρμούς, έτσι ώστε να μπορεί η θερμομόνωση να διατηρείται.
  • Στους υαλοπίνακες των κουφωμάτων θα προσέξετε να τοποθετούνται λάστιχα μέσα και έξω, και όχι μόνο σιλικόνη.
  • Οι ενώσεις των προφίλ πρέπει να γίνονται με τα σωστά και κατάλληλα στεγανωτικά υλικά, όπως αρμόκολλα, για να αποφευχθούν διαβρώσεις στο μέλλον.
  • Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι τακαρισμένοι και οι βίδες των κουφωμάτων επιβάλλεται να είναι ανοξείδωτες ή επικαδμιωμένες. 
  • Θεμιτό είναι να προτιμούμε την χρήση των προτεινόμενων εξαρτημάτων από την εταιρία κατασκευής ώστε να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες κατά την εγκατάσταση και τοποθέτηση των συστημάτων.

 

Έλεγξτε αν έχει γίνει σωστά η τοποθέτηση

ανοιχτή μπαλκονόπορτα

Οι παραπάνω συμβουλές έχουν ακολουθηθεί, και έχουν τοποθετηθεί σωστά τα κουφώματα αλουμινίου της επιλογής σας. Ή μήπως όχι; Πως θα βεβαιωθείτε πως η εγκατάσταση είναι επιτυχής και τα κουφώματα είναι τοποθετημένα όπως πρέπει; Δείτε μερικές συμβουλές για να ελέγξετε τα κουφώματά σας.

  • Δοκιμάστε να ανοίξετε το φύλλο του τζαμιού σε ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα που ανοίγει. Το φύλλο επιβάλλεται να στέκεται σε όποια θέση το αφήσετε χωρίς να κλείνει ή να ανοίγει μόνο του.
  • Αν έχετε επιλέξει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα με ανάκλιση, την ώρα που τα ανοίγετε δεν πρέπει να μαγκώνουν πουθενά. Επίσης, δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο κατά την ανάκλιση.
  • Στην περίπτωση κουζινόπορτας, όταν αυτή είναι κλειδωμένη θα πρέπει να μένει ακίνητη ακόμα κι αν την τραβήξετε ή την πιέσετε.

Η σημασία της εγγύησης του κατασκευαστή

Κουφώματα αλουμινίου

Τέλος, εφόσον έχει εξελιχθεί σωστά η τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου, σειρά έχει η εγγύηση του κατασκευαστή. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης είναι μέγιστης σημασίας να δίνεται εγγύηση ποιότητας από τον κατασκευαστή. Η ελάχιστη εγγύηση πρέπει να είναι στα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, αν θέλουμε να διαρκέσουν τα κουφώματα για πολύ καιρό, οφείλουμε να τα συντηρούμε και να τα καθαρίζουμε σωστά όπως έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξενοιάσουμε και να απολαύσουμε τα κουφώματα της αρεσκείας μας για πολλά χρόνια!

Ευχαριστούμε τους τεχνικούς της Alumin-SmartLine.gr για τις χρήσιμες πληροφορίες!