3 πράγματα που έμαθα στην ανακαίνιση κουζίνας & θα ήθελα να ξέρω από πριν

Όλοι ξέρουν ότι οι ανακαινίσεις είναι ένα δύσκολο project. Ειδικά αν μένεις μέσα στο σπίτι. Αλλά και εκτός σπιτιού να μένεις, πάλι δύσκολες είναι γιατί πολύ απλά πρέπει να πηγαίνεις συνέχεια σε έναν άδειο χώρο και να επιβλέπεις τους μάστορες. Η ανακαίνιση κουζίνας είναι ακόμα πιο δύσκολη, γιατί εδώ πια δε μιλάμε για βάψιμο τοίχου και τρίψιμο στα πατώματα. Μιλάμε για ξήλωμα επίπλων, υδραυλικές εργασίες και πολλά ακόμα που απαιτούν γνώσεις και εμπειρία από όποιον τα αναλάβει.

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι σου μιλάνε για την κούραση, για το budget το οποίο θα ξεφύγει, για τη σημασία που έχει να επιλέξεις τα σωστά υλικά, αλλά κανείς δε σου μιλάει για εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που αν δεν τις γνωρίζεις μπορεί να φέρουν την καταστροφή. 

Η δικιά μου, λοιπόν, εμπειρία είναι ότι υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όμως δεν είναι καθόλου. Αν δεν τα ξέρεις, ώστε να τα προσέξεις, μπορεί να γίνουν σοβαρές ζημιές που θα έχουν ως αποτέλεσμα η ανακαίνιση κουζίνας να γίνει ακριβότερη και να διαρκέσει πολύ παραπάνω.

Προσοχή στο δάπεδο

ανακαίνιση κουζίνας και δαπέδου

Υπάρχουν κάποια υλικά για το δάπεδο της κουζίνας που είναι αθάνατα. Το μάρμαρο, για παράδειγμα. Χρειάζεται απλώς μια περιποίηση ανά 5-10 χρόνια και μπορεί να μείνει στη θέση του για πάντα, διαχρονικό και εντυπωσιακό.

Αν, λοιπόν, αποφασίσεις ότι δεν θα αλλάξεις το δάπεδο της κουζίνας, τότε χρειάζεται τεράστια προσοχή. Είναι πολύ εύκολο, έτσι όπως αφαιρούνται τα ντουλάπια, αλλάζουν τα υδραυλικά, οι νεροχύτες κλπ, να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο δάπεδο, να σπάσει, να γρατζουνιστεί ή οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει όλοι οι τεχνίτες να γνωρίζουν ότι το δάπεδο θα μείνει ως έχει και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δεν είναι όλα τα υλικά το ίδιο

Όλοι κοιτάμε κυρίως την τιμή. Αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι ο πάγκος της κουζίνας να ανοίξει μετά από λίγους μήνες από την υγρασία. Το μασίφ ή ημιμασίφ ξύλο, το laminate και το κεραμικό είναι οι καλύτερες επιλογές που εγγυώνται ότι η επιφάνεια δεν θα αρχίσει να φουσκώνει, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη μοριοσανίδα.

Επιπλέον, αν θέλεις να κρατήσεις ορισμένα στοιχεία της κουζίνας (εγώ για παράδειγμα ήθελα να κρατήσω τον μαρμάρινο νεροχύτη), τότε θα πρέπει να δεις πώς ταιριάζουν τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά με τα νέα υλικά. Για παράδειγμα, για τον μαρμάρινο νεροχύτη απαιτούνταν ξύλινα ενισχυμένα ντουλάπια με ατσάλι, για να μπορούν να αντέξουν το βάρος του.

Το χρώμα των τοίχων και των πλακιδίων έρχεται τελευταίο

Τοίχωμα κουζίνας

Εφόσον έχεις επιλέξει τα ντουλάπια για την κουζίνα, τότε το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις το χρώμα των τοίχων και των πλακιδίων. Το μυστικό είναι να τα δεις δίπλα δίπλα. Ιδανικά, περίμενε πρώτα να τοποθετηθούν τα ντουλάπια και οι πάγκοι και ύστερα επίλεξε το χρώμα των υπόλοιπων στοιχείων. Δυστυχώς, αυτό που βλέπεις στα φυλλάδια και στα site δεν είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που φαντάζεσαι και πρέπει να τα δεις ολοκληρωμένα, για να καταλάβεις.

Δείτε τον απόλυτο οδηγό για ανακαίνιση κουζίνας στο DreaMyKitchen.gr