4 λάθη που γίνονται στις κλασικές κουζίνες και καταστρέφουν τη διακόσμηση

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε όλα τα λάθη που γίνονται στις κλασικές κουζίνες σε ένα που να τα περιλαμβάνει, είναι πως τους φερόμαστε σαν να είναι κάτι παλαιικό που δεν χρειάζεται φροντίδα και ανανέωση. Έχουμε δυστυχώς συχνά την εντύπωση πως μπορούμε να βαφτίσουμε το παλιό ως κλασικό και να ξεμπερδέψουμε από οποιαδήποτε προσπάθεια να έχουμε ένα όμορφο δωμάτιο, για να προετοιμάζουμε το φαγητό μας και να τρώμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κουζίνα, όπως κάθε τι μέσα στο σπίτι χρειάζεται μεράκι και θέληση να το μεταμορφώσουμε σε κάτι που θα μας αντιπροσωπεύει και θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα σε αυτό. Ας δούμε παρακάτω ένα ένα τα λάθη και φυσικά τις λύσεις τους, για να αποκτήσουμε μια υπέροχη κλασική κουζίνα!

Παλιά ξύλινα ντουλάπια

Μια κουζίνα με έπιπλα εντελώς άλλη εποχής δεν μπορεί να σωθεί ό,τι και αν της κάνουμε. Πολύ λίγα παλιά έπιπλα είναι όντως κλασικά και έχουν καταστεί vintage. Αυτό σημαίνει ότι τα ξύλινα ντουλάπια που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες μόνο θα ασχημαίνουν την κουζίνα, ακόμα και αν είναι πεντακάθαρα ή φρεσκοβαμμένα. Η αλλαγή των ντουλαπιών είναι μια αισθητική αλλά και λειτουργική επένδυση που θα μας αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο.

Βρείτε εδώ μοντέρνα ντουλάπια κουζίνας.

Πλακάκια παντού

Υπήρχε μια τάση στις παλαιότερες κουζίνες να έχουν παντού πλακάκια χωρίς καμία σπιθαμή ελεύθερου τοίχου. Αυτό γινόταν για χρηστικούς κυρίως λόγους, ώστε να μη χαλάει το χρώμα της βαφής λόγω υγρασίας. Ωστόσο, με τις βαφές πλέον να έχουν πολύ περισσότερες αντοχές, η λεγόμενη πλάτη της κουζίνας, δηλαδή το κομμάτι τοίχου ανάμεσα στα κάτω και τα πάνω ντουλάπια, μπορεί κάλλιστα να μην έχει πλακάκια και να είναι απλά βαμμένο σε κάποια έντονη απόχρωση όχι μόνο στις μοντέρνες αλλά και τις κλασικές κουζίνες.

κουζινες με πλακακι

Ακαταστασία

Σίγουρα, μια κλασική κουζίνα δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε minimal ύφος, απόλυτη τάξη και απέριττη διακόσμηση, όπως μια μοντέρνα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακατάστατη, γιατί όσο προσεγμένα έπιπλα και συσκευές και αν έχει θα δείχνει άσχημα. Το παν είναι να έχετε όλα τα βαζάκια και τα κουτάκια τακτοποιημένα στα ράφια και να μην αφήνετε το τραπέζι να γίνει ένας πάγκος, όπου θα ακουμπάτε όλα αυτά που δεν έχετε αλλού να βάλετε.

βαζακια

Μονοχρωμία

Έχει δυστυχώς εντυπωθεί στο υποσυνείδητο ότι το χρώμα σημαίνει πολύ μοντέρνα διακόσμηση. Οπωσδήποτε, τα πολύ έντονα χρώματα σε διάφορα μοτίβα παραπέμπουν σε πιο εναλλακτικές μορφές διακόσμησης, όμως μπορεί αυτή η λογική να ενταχθεί και στις κλασικές κουζίνες, αρκεί να τις βάψουμε σε πιο γήινα και ήρεμα χρώματα. Πάντως, η απόλυτη μονοχρωμία είναι βαρετή και αντί να δίνει πολυτέλεια και στυλ, όπως υποτίθεται είναι το ζητούμενο, κουράζει το μάτι και ισοπεδώνει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.

Δείτε εδώ ωραίες ιδέες για κλασικές κουζίνες