Οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις για την ανάκτηση δεδομένων και οι απαντήσεις τους

Η επαναφορά αρχείων ως διαδικασία είναι κάτι που σίγουρα έχετε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής σας, όμως δεν σας είχε απασχολήσει μέχρι να χάσετε κάποια αρχεία. Αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και για πολλούς λόγους που σχετίζονται είτε με το λογισμικό είτε με μηχανική βλάβη στη συσκευή. Στο κινητό, τον υπολογιστή ή την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής, η απώλεια δεδομένων είναι πάντα κάτι που μας συγκλονίζει, ειδικά αν πρόκειται για σοβαρά επαγγελματικά αρχεία ή για προσωπικά στοιχεία με χιλιάδες αναμνήσεις. Αν, λοιπόν, ήρθε η ώρα και για εσάς να ασχοληθείτε με αυτόν τον τομέα και να αναλογιστείτε το πώς θα κάνετε επαναφορά αρχείων, τότε θα έχετε δεκάδες ερωτήσεις για αυτή. Συγκεντρώσαμε τις 5 συχνότερες ερωτήσεις και σας τις απαντάμε, για να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.

 

Έχει επιτυχία η επαναφορά αρχείων;

Το ποσοστό των αρχείων που θα μπορέσουν να ανακτηθούν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι βασικότεροι εξ αυτών είναι ο λόγος της ζημιάς, τι θα κάνετε τις πρώτες ώρες μετά το ατυχές συμβάν και σε ποιον θα απευθυνθείτε. Αν η απώλεια των δεδομένων οφείλεται σε πρόβλημα του software, κατά λάθος format ή διαγραφή, τότε εφόσον κλείσετε αμέσως τη συσκευή και στη συνέχεια χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο πρόγραμμα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να σώσετε τα αρχεία σας σε υψηλό ποσοστό.

format

Είναι ασφαλή τα προγράμματα για ανάκτηση δεδομένων;

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες προγράμματα που υπόσχονται να ανακτήσουν τα δεδομένα σας. Το αν αυτά είναι ασφαλή εξαρτάται από το πρόγραμμα, για το οποίο μιλάμε. Υπάρχουν προγράμματα, συνήθως επί πληρωμή, τα οποία έχουν επιτυχία και είναι ασφαλή, και άλλα, τα οποία ανακτούν μικρό ποσοστό αρχείων ή μπορεί ακόμα και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επαναφορά τους κάνοντάς τα δια παντός μη προσβάσιμα.

ανακτηση δεδομενων software

Μπορούν τα διεγραμμένα αρχεία να επανακτηθούν;

Η επαναφορά διεγραμμένων αρχείων θεωρείται μια σχετικά απλή διαδικασία στους HDD δίσκους, επειδή αυτά παραμένουν σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο. Αν η λειτουργία του υπολογιστή τερματιστεί αμέσως και δεν εγγραφούν πάνω από τα αρχεία άλλα καινούρια, τότε είναι πολύ πιθανό να μπορέσουν να ανακτηθούν.

Σώζονται τα αρχεία από έναν κατεστραμμένο δίσκο;

Η μηχανική βλάβη στο δίσκο είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση στην ανάκτηση δεδομένων. Αν ο δίσκος χάλασε λόγω βλάβης σε κάποιο εξάρτημά του, υπερθερμάνθηκε, έπεσε νερό πάνω του ή τραντάχτηκε από πτώση, είναι πολύ πιθανό να μη βλέπετε μετά πουθενά τα αρχεία σας. Η επιτυχία της ανάκτησης δεδομένων από έναν τέτοιο δίσκο εξαρτάται από την εμπειρία του μηχανικού που θα την αναλάβει, το σύγχρονο εξοπλισμό του και φυσικά το πόσο η βλάβη έχει επηρεάσει το σκληρό δίσκο.

κατεστραμμενος σκληρος δισκος

Πόσο κοστίζει η επαναφορά αρχείων;

Όπως και το ποσοστό επιτυχίας, έτσι και το κόστος της επαναφοράς αρχείων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το αν η βλάβη αφορά το software ή το hardware, ποιο είναι το λειτουργικό της συσκευής και ποια ακριβώς είναι η αιτία της απώλειας των δεδομένων είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό κόστος, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.
Δείτε εδώ ενδεικτικές τιμές για ανάκτηση δεδομένων