7 απλοί και έξυπνοι τρόποι για να αποφύγετε την τριχόπτωση

Άντρες αλλά και γυναίκες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με τριχόπτωση μετά τα 30. Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των ανδρών εμφανίζουν αραίωση, και το 40% αυτών αντιμετωπίζει εμφανή τριχόπτωση ως την ηλικία των 35 ετών. Είναι ένα αρκετά δυσάρεστο γεγονός, καθώς επηρεάζει πολύ την αυτοπεποίθηση των ανδρών, και τους κάνει να νιώθουν αρκετά άβολα. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν πως μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση αραίωσης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τριχόπτωση πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε 7 εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αποφύγετε την τριχόπτωση και τα εμφανή αποτελέσματά της.

αραίωση

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο της φαρμακευτικής αγωγής

Κυκλοφορούν δυο κλινικά εγκεκριμένα φάρμακα που προλαμβάνουν την επιπλέον τριχόπτωση, η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη. Η φιναστερίδη περιορίζει την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία συρρικνώνει τον θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα αυτή να πέφτει. Η μινοξιδίλη απ’ την άλλη, αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθάει τον θύλακα της τρίχας να παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και οι δύο αγωγές ενδέχεται να αυξήσουν την τριχοφυία, όμως είναι πιθανό να παρουσιαστούν παρενέργειες. Η φιναστερίδη μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο στους άνδρες, ενώ η μινοξιδίλη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Χρησιμοποιήστε χτένα φωτοθεραπείας

Εκτός από τυχόν φαρμακευτικές αγωγές, οι χτένες φωτοθεραπείας για ενίσχυση της τριχοφυίας είναι οι μόνος τρόπος γι αντιμετώπιση της τριχοφυίας που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι χτένες να μην είναι πλήρως κατανοητός, αλλά έχει παρατηρηθεί πως είναι πολύ αποτελεσματικές. Οι περισσότεροι άντρες που τις έχουν χρησιμοποιήσει, είδαν το τριχωτό της κεφαλής τους να πυκνώνει μετά από κάποιες εβδομάδες χρήσης (3 φορές τη μέρα).

Αλλάξτε τα προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιείτε

Οι μελέτες δείχνουν πως τα περισσότερα προϊόντα μαλλιών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το τριχωτό της κεφαλής και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Αυτό γιατί περιέχουν χημικά τα οποία παραμένουν στο δέρμα του κεφαλιού, παγιδεύονται από τον θύλακα της τρίχας, και ως αποτέλεσμα δεν επιτρέπουν τη τρίχα να βγει στην επιφάνεια. Αποφύγετε όσο μπορείτε να προϊόντα στάιλινγκ, ή προτιμήστε προϊόντα με φυσικά υλικά που περιέχουν λιγότερα χημικά.

Αποφύγετε το καυτό νερό στα μαλλιά σας

Το πολύ ζεστό (ή καυτό) νερό καταστρέφει το τριχωτό της κεφαλής γιατί αφαιρεί όλα τα απαραίτητα έλαια που το προστατεύουν. Έτσι δημιουργείται αφυδάτωση, ακόμα και φλεγμονή. Αν και δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, η φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής σίγουρα επηρεάζει τον θύλακα της τρίχας και την λεπταίνει σημαντικά.

Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν που περιέχουν DHT

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η διυδροτεστοστερόνη επηρεάζει την τριχόπτωση. Πολλά σαμπουάν του εμπορίου περιέχουν κετοκοναζόλη, η οποία εμποδίζει την τεστοστερόνη να γίνει DHT, όπως η φιναστερίδη. Προτιμήστε αυτού του είδους τα σαμπουάν καθώς καθυστερούν την εμφάνιση τριχόπτωσης.

Δοκιμάστε το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Έρευνες δείχνουν πως το μασάζ στο κεφάλι υπάρχει πιθανότητα να αυξήσει τη πυκνότητα των μαλλιών καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος. Ο θύλακας της τρίχας ενεργοποιείται κι έτσι αυξάνεται η τριχοφυΐα. Παράλληλα, το μασαζ μειώνει το άγχος που λόγω αυτού εμφανίζεται τριχόπτωση στους ανθρώπους.