Απινιδωτής καρδιάς: Πώς να τον χρησιμοποιήσετε βήμα βήμα

Ο αυτόματος απινιδωτής καρδιάς είναι πολύ εύκολος στη χρήση. Παρόλο που κάθε μοντέλο έχει διαφορετική εμφάνιση, όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν χρειάζεστε εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσετε έναν αυτόματο απινιδωτή, αφού η συσκευή παρέχει σαφείς προφορικές οδηγίες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις ακολουθήσετε και -μην ανησυχείτε- το ηλεκτρικό σοκ δίνεται μόνο σε όποιον το χρειάζεται και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να γίνει απινίδωση, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν συναντήσετε κάποιον που είναι αναίσθητος, δεν ανταποκρίνεται, δεν αναπνέει ή αναπνέει ακανόνιστα, τότε αυτός πιθανότατα βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή. Το πρώτο βήμα είναι να καλέσετε το 166 και να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, για να διατηρήσετε σταθερή τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και όλο το σώμα. Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, κάθε λεπτό χωρίς ΚΑΡΠΑ και απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης του ατόμου κατά 10%.

Εάν είστε μόνοι σας, μην διακόψετε την ΚΑΡΠΑ, για να βρείτε έναν απινιδωτή. Εάν είναι δυνατό, στείλτε κάποιον άλλο να σας τον φέρει. Όταν καλείτε το 166, μπορούν να σας ενημερώσουν αν υπάρχει απινιδωτής δημόσιας πρόσβασης σε κοντινό σημείο.

απινιδωτής

Για να χρησιμοποιήσετε έναν αυτόματο απινιδωτή, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Βήμα 1: Ενεργοποιήστε τον απινιδωτή πατώντας το πράσινο κουμπί και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Βήμα 2: Ανοίξτε τα κολλώδη ηλεκτρόδια και συνδέστε τα στο δέρμα του ασθενούς, ένα σε κάθε πλευρά του στήθους, όπως φαίνεται στην εικόνα που υπάρχει στην εσωτερική πλευρά του απινιδωτή.

Βήμα 3: Μόλις τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια, σταματήστε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και μην αγγίζετε τον ασθενή. Στη συνέχεια, ο απινιδωτής θα αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό του.

Βήμα 4: Ο απινιδωτής θα αξιολογήσει εάν απαιτείται ηλεκτρικό σοκ και εάν ναι, θα σας πει να πατήσετε το αντίστοιχο κουμπί. Αν ο απινιδωτής είναι τελείως αυτόματος, θα παράσχει το ηλεκτρικό σοκ, χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα, ούτε καν να πατήσετε το κουμπί. Μην αγγίζετε τον ασθενή, ενώ του παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια από τον απινιδωτή.

Βήμα 5: Ο απινιδωτής θα σας πει πότε και αν έχει γίνει η απινίδωση και αν πρέπει να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ.

Βήμα 6: Συνεχίστε με θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές διάσωσης έως ότου ο ασθενής δείξει σημάδια ζωής ή ο απινιδωτής σας πει να σταματήσετε, ώστε να μπορεί να αναλύσει ξανά τον καρδιακό παλμό.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες: www.mantzaris.com