Πώς να φροντίζετε τους φακούς επαφής σας

Οι φακοί επαφής είναι όντως πολύ βολικοί για τις καθημερινές δραστηριότητες και σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. ομαδικά αθλήματα) πιο ασφαλείς σε σχέση με τα γυαλιά οράσεως. Το πρόβλημα είναι ότι μπορείτε να πάθετε σοβαρή λοίμωξη στα μάτια, εάν δεν καθαρίζετε, απολυμαίνετε και αποθηκεύετε σωστά τους φακούς επαφής.

Εκτός από λοιμώξεις, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν γρατζουνιές στον κερατοειδή, κοκκινίλες, ξηρότητα και ευαισθησία στο φως. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη φροντίδα οι φακοί επαφής εμπεριέχουν ελάχιστα ρίσκα. Ας δούμε παρακάτω πώς ακριβώς θα πρέπει να τους φροντίζετε.

Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής

Πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τον φακό επαφής που βγάζετε από το μάτι σας, προτού τον τοποθετήσετε ξανά σε αυτό. Υπάρχουν διάφορα είδη υγρών καθαρισμού. Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του φακού που χρησιμοποιείτε, εάν έχετε αλλεργίες ή εάν τα μάτια σας τείνουν να εμφανίζουν λοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση θα σας κατατοπίσει καταλλήλως ο γιατρός σας, όμως καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα χωρίς χνούδι, πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής.
  • Πάντα να χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών το ειδικό υγρό. Δεν θα πρέπει να τους ξεπλένετε σε νερό βρύσης ούτε αποστειρωμένο νερό.
  • Σε καμία περίπτωση, μην σαλιώνετε τους φακούς, αφού το σάλιο μπορεί να περιέχει μικρόβια.
  • Μη χρησιμοποιείτε αλατούχο διάλυμα ή σταγόνες ματιών, για να τους απολυμάνετε. Δεν είναι απολυμαντικά και θα προκαλέσουν πρόβλημα στα μάτια σας.

  • Μη μεταγγίζετε το υγρό των φακών επαφής σε ένα μπουκάλι, καθώς μετά δεν θα είναι πλέον αποστειρωμένο.
  • Βεβαιωθείτε ότι η άκρη της φιάλης του διαλύματος δεν αγγίζει καμία επιφάνεια. Κρατήστε τη φιάλη κλεισμένη καλά, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Το υγρό φακών επαφής προστατεύει τους φακούς από την επαφή τους με τα μικρόβια για όσο διάστημα δεν τους φοράτε. Ωστόσο, δεν μπορείτε να τους διατηρήσετε εκεί για απεριόριστο διάστημα. Ποτέ μην φορέσετε τους φακούς επαφής σας εάν έχουν αποθηκευτεί για 30 ημέρες ή περισσότερο χωρίς επιπλέον καθαρισμό και απολύμανση.
  • Η θήκη των φακών επαφής θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3 μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να αντικατασταθεί άμεσα, αν σπάσει ή τρυπήσει.
  • Μην κάνετε ντους, κολυμπάτε ή κάνετε οτιδήποτε που περιλαμβάνει νερό, όταν φοράτε τους φοράτε. Μπορεί να μεταφέρει στα μάτια σας μικρόβια.
  • Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής. Όσο το μάτι είναι κλειστό, δεν υγραίνεται επαρκώς και η έντονη ξηρότητα με τον φακό επαφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μάτι.

Ευχαριστούμε το pharmasea για τις χρήσιμες πληροφορίες.