Η παράξενη έρευνα που συνδέει τα γυαλιά ηλίου με τον καρκίνο του δέρματος (και πώς να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο)

Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε μια παράξενη θεωρία στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, η οποία εκφράζει μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη θεωρία, ότι δηλαδή τα γυαλιά ηλίου προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Το άρθρο δημοσιεύθηκε από το γιατρό Sharon Moalem, ο οποίος ανέπτυξε μια ριζοσπαστική σύνδεση, την οποία η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε με πολλές επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα, ο Dr. Sharon Moalem εξήγησε ότι τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία από το να γίνει αντιληπτή από το μάτι και συνεπώς από τον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό μας νομίζει ότι έξω είναι σκοτεινά, συννεφιασμένα ή ότι είμαστε στη σκιά. Με δεδομένο ότι μέσω της όρασης αντιλαμβανόμαστε περίπου 80% των εξωτερικών ερεθισμάτων, πρακτικά ο εγκέφαλος δεν έχει άλλο τρόπο να καταλάβει το ποσοστό ηλιοφάνειας, με αποτέλεσμα να μην παράγει την απαραίτητη μελανίνη. Η μελανίνη είναι η ουσία που εκκρίνεται, για να προστατεύσει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και παρεμπιπτόντως μας μαυρίζει κιόλας. Αν δεν παραχθεί μελανίνη, τότε μπορούν να προκληθούν εγκαύματα στο δέρμα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος, εφόσον συμβαίνουν συνέχεια με μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.

sunglasses 2

Σημαίνει, λοιπόν, αυτή η μελέτη ότι δεν πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου; Όχι, βέβαια! Όπως εξηγούν όλοι οι οφθαλμίατροι, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς γυαλιά ηλίου προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην όραση, όπως:

  • εγκαύματα στον κερατοειδή
  • καταρράκτη
  • καρκίνο στο μάτι
  • καρκίνο στο δέρμα γύρω από τα μάτια

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και δεν είναι λύση το να σταματήσουμε να τα φοράμε. Η βλάβη που θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που θα πάθουμε στα σίγουρα. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μην κινδυνεύσουμε, όπως περιγράφει ο Dr. Moalem;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δερματολόγοι είναι πολύ επιφυλακτικοί για αυτή τη θεωρία. Ωστόσο, ακόμα και αν ισχύει, είναι πολύ εύκολο να εξουδετερώσουμε οποιαδήποτε πιθανή παρενέργεια της χρήσης γυαλιών ηλίου στην έντονη ηλιοφάνεια. Συγκεκριμένα, απλοί τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

  • Χρήση αντιηλιακού σε όλο το σώμα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Το αντιηλιακό μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, οπότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.
  • Φωτοχρωμικοί φακοί. Οι φωτοχρωμικοί φακοί στα γυαλιά ηλίου έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν σταδιακά ανάλογα με τη φωτεινότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να προσαρμοστεί σιγά σιγά στις νέες συνθήκες και να μη νομίζει ότι βρίσκεται στο σκοτάδι.
  • Λίγα λεπτά χωρίς γυαλιά. Όπως μας εξήγησαν όλοι οι δερματολόγοι, ο εγκέφαλος χρειάζεται μόνο μερικά δευτερόλεπτα, για να αντιληφθεί ότι είμαστε κάτω από τον ήλιο και να δώσει εντολή για έκκριση μελανίνης. Το να μείνουμε για 1-2 λεπτά χωρίς γυαλιά ηλίου θα βοηθήσει το μυαλό μας να κατανοήσει ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του.