Καθαρισμός χαλιών Ναι ή όχι και γιατί;

Ο χειμώνας πέρασε και ήρθε η ώρα να μαζέψετε τα χαλιά σας. Αν και πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητος ένας βαθύς καθαρισμός χαλιών ή το τηλεφώνημα σε ένα από τα εγγυημένα ταπητοκαθαριστήρια της περιοχής, εμείς θα διαφωνήσουμε. Όσο σχολαστικοί κι αν είστε με την καθαριότητα και δεν αφήνετε τους επισκέπτες σας να πατούν με τα παπούτσια στο σπίτι, τα χαλιά σας έχουν ανάγκη τον καθαρισμό. Βασικός λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσουν τη νεανική τους «εμφάνιση». Η βρώμα και οι λεκέδες, ακόμη και αν δεν είναι ορατοί στο μάτι, υπάρχουν και φθείρουν τις ίνες. Τις περισσότερες φορές, εισχωρούν κάτω από την επιφάνεια με το πέρασμα των χρόνων και τις βαραίνουν. Καταστρέφουν, λοιπόν, εμφανώς την εικόνα της επένδυσής σας. Τα χαλιά σάς φαίνονται άτονα και χωρίς ζωντάνια, γεγονός που επηρεάζει την εικόνα του χώρου σας και τη δική σας ψυχολογία.

Ταπητοκαθαρηστήρια biotapitokatharistiria.gr καθαρισμός χαλιών

Καθαρισμός χαλιού στο σπίτι

Οποιοδήποτε χαλί ή μοκέτα μπορεί να καθαριστεί σχετικά εύκολα στο σπίτι αρκεί να μην είναι μεγάλο σε τετραγωνικά. Αν, πάλι, επιλέξετε τη λύση του ταπητοκαθαριστηρίου, φροντίστε να ενημερωθείτε προσεκτικά και να επιλέξετε κάποιο που εμπιστεύονται γνωστοί και φίλοι.

Αν το χαλί σας δεν έχει έντονους, δύσκολους λεκέδες και χρειάζεται μόνο ένα καλό καθάρισμα πριν το αποθηκεύσετε, τα βήματα είναι απλά:

  • Σκουπίστε καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ 3 μέρη χλιαρού νερού και 1 μέρος λευκού ξυδιού. Βουτήξτε ένα μαλακό βουρτσάκι στο διάλυμα, τινάξτε το για να φύγουν τα πολλά νερά και βουρτσίστε με αυτό το χαλί σας με κινήσεις ίδιας φοράς (ιδανικά προτιμήστε τη φυσική κατεύθυνση του πέλους). Να θυμάστε ότι το ξύδι, πέρα από τις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες, βοηθά στο να διατηρούνται τα χρώματα του χαλιού ζωντανά.
  • «Ξεβγάλετε» βουρτσίζντας το χαλί με καθαρό χλιαρό νερό.
  •  Για να στεγνώσει, τοποθετήστε το σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο, γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.

Κρόσσια: Το πλύσιμο στα κρόσσια πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ένα μαλακό βουρτσάκι ή μια οδοντόβουρτσα. Να θυμάστε ότι είναι πολύ ευαίσθητα και σε περίπτωση αποχρωματισμού του χαλιού, το χρώμα θα καταλήξει σε αυτά.

Ατμοκαθαριστής: Αν έχετε ατμοκαθαριστή και τον χρησιμοποιείτε για τα χαλιά σας οφείλετε να γνωρίζετε ότι η συσκευή δεν καθαρίζει, αλλά απλώς φρεσκάρει τα χαλιά, καθότι δεν απορροφά και δεν απομακρύνει τη βρωμιά τους. Στην περίπτωση του καθαρισμού χαλιών, χρησιμοποιήστε την όπως και μια απλή ηλεκτρική σκούπα.

Πριν το αποθηκεύσετε θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά του.

Αποθήκευση:

Το χαλί πρέπει να τυλίγεται σε ρολό, όταν πρόκειται να φυλαχθεί για αποθήκευση, και όχι να διπλώνεται σε σχήμα πακέτου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ίχνη από το δίπλωμα και να κοπεί η βάση του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του χαλιού για όσο χρόνο βρίσκεται στην αποθήκη είναι ο σκόρος. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα, ωστόσο είναι πάντα ασφαλέστερο να προτιμάτε φυσικές λύσεις. Έτσι, για να προστατεύσετε το χαλί σας από σκόρο, μπορείτε να βάλετε σε μικρά τούλινα πουγκιά αποξηραμένα άνθη και μπαχαρικά (γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, σανταλόξυλο, κόκκους από πιπέρι) και να τοποθετείτε τα πουγκιά ενδιάμεσα στο χαλί, καθώς θα το τυλίγετε. Ο σκόρος δεν αντέχει τις μυρωδιές αυτές.

Αφού τυλίξετε σφιχτά το χαλί σας, χρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να το σταθεροποιήσετε και περάστε το σε μία ειδική για χαλιά σακούλα ή ακόμα καλύτερα τυλίξτε το με ένα παλιό σεντόνι για να «αερίζεται» και δέστε τις άκρες.