4 λόγοι που κάνουν τα ξύλινα παράθυρα την καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι μόνο τα κουφώματα αλουμινίου είναι κατάλληλα για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της θερμομόνωσης. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που σπεύδουν να τοποθετήσουν τέτοια κουφώματα ή κουφώματα PVC, όταν ανακαινίζουν την οικία τους, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλίσουν μηδενική απώλεια θερμότητας. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Στην πραγματικότητα, τα ξύλινα παράθυρα είναι η καλύτερη επιλογή για θερμομόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας, εφόσον φυσικά πληρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής. Αν δεν το γνωρίζατε, διαβάστε παρακάτω συγκεκριμένα στοιχεία και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη για την άξια των ξύλινων παραθύρων!

Το ξύλο είναι το καλύτερο υλικό για θερμομόνωση

Το ξύλο ως υλικό διαθέτει 4.000 φορές καλύτερη θερμομονωτική ικανότητα σε σχέση με το αλουμίνιο και 1.800 φορές σε σχέση με το χάλυβα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με τα ξύλινα παράθυρα, το σπίτι διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου. Έτσι, η δαπάνη για τη θέρμανση και την ψύξη είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Ξύλινα κλειστά παράθυρα

Το ξύλο έχει μηδενική θερμική αγωγιμότητα

Η θερμική αγωγιμότητα είναι ο δείκτης που φανερώνει πόσο διαπερατό είναι ένα υλικό και επομένως σε πόση απώλεια θερμότητας οδηγεί. Ενώ το αλουμίνιο έχει θερμική αγωγιμότητα περίπου στο 200, το ξύλο που χρησιμοποιείται στα ξύλινα κουφώματα, δηλαδή ξύλο πεύκου και δρυός, έχει θερμική αγωγιμότητα 0,1. Δηλαδή, δεν επιτρέπει στη θερμότητα να εισέλθει μέσα στο χώρο το καλοκαίρι και να διαφύγει από το χώρο το χειμώνα.

Δέντρα με ακτίνες του ήλιου

Δεν απαιτείται σύστημα θερμοδιακοπής

Λόγω των παραπάνω στοιχείων, τα κουφώματα από ξύλο δεν έχουν σύστημα θερμοδιακοπής, πολύ απλά επειδή δεν χρειάζεται. Το υλικό του παραθύρου αρκεί από μόνο του, για να διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στο εσωτερικό του χώρου και να εξοικονομείτε σημαντικά ποσά κάθε μήνα στην ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του κτιρίου.

Κορμός ενός κομμένου δέντρου

Είναι πιστοποιημένα

Τα ξύλινα παράθυρα είναι πιστοποιημένα για τις θερμομονωτικές τους ικανότητες. Συγκεκριμένα διαθέτουν το σήμα πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης CE ότι έχουν κατασκευαστεί με βάση όλα τα σύγχρονα standards, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης σε κάθε σπίτι. Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται ότι τα παράθυρα και τα παντζούρια έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, για να ανταποκρίνονται στις καιρικές συνθήκες, και να εφαρμόζουν άψογα σε κάθε άνοιγμα του κτιρίου.

Μόνο με τις παραπάνω πιστοποιήσεις μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το παράθυρο θα σας προσφέρει τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε κατασκευαστή ξύλινων κουφωμάτων με εμπειρία και μοντέρνο εξοπλισμό, έτσι ώστε να αποκτήσετε ξύλινα παράθυρα που διαθέτουν μηχανισμούς άριστης ποιότητας και εγγυώνται ότι αυτό το τόσο πολύτιμο και αποδοτικό υλικό, όπως το ξύλο, θα αναβαθμίσει ενεργειακά την οικία σας και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

Μέτρηση ξύλου από αντρικά χέρια